lauantai 22. huhtikuuta 2017

Kasvit liikkeellä


Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa on maaliskuun alkupuolelta lähtien Life on The Move - elämä liikkeellä -näyttely. Sen yhteydessä on järjestetty keskustelujen sarja, jonka viimeinen alustus oli viime torstai-iltana. Oulun Kasvimuseolla elämäntyönsä tehnyt Lassi Kalleinen puhui otsikolla Kauniit ja rohkeat, harmittomat ja haitalliset - Vieraslajiretoriikkaa, ja vähän lajilyriikkaa.

Lassi Kalleinen on selvitellyt Oulun tulokaslajeja, joita Toppilan sataman myötä kaupunkiin on painolastien ja muun toiminnan myötä noin kahdeksan sataa kappaletta. Oulun 400-vuotisjuhlien yhteydessä yksi niistä, hietapitkäpalko, valittiin Oulun nimikkokasviksi.

Sotien aikana hevosten rehun mukana Ouluun tullut alppien kasvi löysi Suomesta vapaan paikan kasvaa rautateiden pientareilta. Levinneisyyskartta kertoo kasvin levinneen melko tarkkaan rauta- ja maanteiden reittejä.

Kalleinen vierasti valtion käyttöön ottamaa vieraslaji-nimeä. Vieraslajeilla on 2014 perustettu portaali ja nyt ollaan mahdollisesti valtionneuvoston päätöksellä hävittämässä Suomesta kolme haitallista vieraslajia, jättiputki, keltamajavankaali ja villasaksirapu. Täplärapua ei saisi jatkossa istuttaa ja tehokkaalla ravustuksella siitä olisi pyrittävä eroon.

Vieraslajiretoriikassa voisi nähdä kaikuja muusta yhteiskunnallisesta keskustelusta. Kalleinen suosisi tulokaslaji-termiä.

Muutamin oululaisin esimerkein Kalleinen osoitti, että syypää kasvien haitalliseen leviämiseen on pääasiassa ihminen. Kunnollisella kompostoinnilla vain muutamien kasvien siemenet selviäisivät hengissä, mutta läjitysmaiden käsittely tuntuisi olevan heikkoa. Täyttömaiden ja ostomultien mukana kasvit leviävät tehokkaammin kuin mitenkään muuten. Toppilasta läjityksen kautta Kuusamon tien varteen päätyneet maat tekivät muutamista harvinaisina pidetyistä tulokkaista huomattavasti yleisempiä lajeja.

Syyttömiä kasvit ovat kasvupaikkoihinsa. Ja ainahan ne pyrkivät itselleen optimaalisimpaan kasvuympäristöön.* Life on The Move -näyttely on huomenna sunnuntaina viimeistä päivää auki.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset