torstai 20. huhtikuuta 2017

Saku Sämpylä, Eetu ja Riku


Suomalaisen sarjakuvan historiasta kaivellaan harvakseltaan uusintajulkaisuja. Syy on ymmärrettävä, suurin osa originaaleista on kadonnut ja painokelpoisen aineiston saaminen vanhoista sanomalehdistä on työlästä, aikaa vievää ja ammattitaitoa vaativaa. Siksi on aina ilo saada uusi nosto historiasta, kuten Veli Giovannin Herra Kerhonen vuonna 2011 ja Ami Hauhion Maan mies Marsissa 2012.

Nyt julkaistu Eijo "Poika" Vesannon (1908-1950) Saku Sämpylä on päässyt koviin kansiin pitkän odottelun jälkeen. Saku Sämpylää on pidetty leimallisesti viipurilaisena sarjakuvahahmona, mutta yhtälailla tamperelaiset lukivat ajankohtaisia kommelluksia omassa kaupungissaan tapahtuvina.


Kansainväliset esikuvat on helposti piirroksista havaittavissa. Amerikkalaisen George McManusin Vihtori ja Klaara ovat selvästi innoittaneet Vesantoa.

Saku Sampylä on uudessa julkaisussa saanut rinnalleen Vesannon toisen sarjakuvan, Eetun ja Rikun.


Vesannon sarjakuvat ovat Pertti Jarlan kustantamon Täyden Käden ensimmäinen julkaisu. Jarla kertoo ihastuneensa Vesannon sarjakuviin vuonna 2009 Rupriikissa pidetyssä Poika Vesannon näyttelyssä. Sieltä lähti ajatus koostealbumin tekemisestä.

Suosittelen albumia erityisesti sotien välisestä art deco -hengestä innostuneille.* Suomalaisia sarjakuvaklassikoita 1930-luvulta. Kvaak.fi


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset