perjantai 14. huhtikuuta 2017

Sata vuotta sitten


Kansalliskirjaston Historiallisen sanomalehtikirjaston ja muiden digitoitujen aineistojen vapaasti käytettävyyden aikarajaa siirrettiin alkuvuodesta vuodesta 1910 vuoteen 1920. Näin juhlivan Suomen lukeva yleisö pääsi seuraamaan aikalaislehdistä millaista elämä oli sata vuotta sitten.

Oululainen Kaiku kirjoitti sata vuotta sitten tänään pääjutussaan epäjärjestyksen ja mielivallan vastustamisesta. Sisällissota oli lopullaan ja olot tahdottiin normalisoida nopeasti. Nelisivuisen lehden sisäsivuilla uutisoitiin räätäli J. P. Savilaakson saamasta kolmen kuukauden vankeustuomiosta. Savilaakso oli eräiden muiden kanssa tehnyt perättömiä ilmiantoja ja levittänyt väärää tietoa työväen edustajista, muun muassa toimittaja Yrjö Mäkelinistä. Savilaakso kiisti tekonsa, mutta raastuvanoikeus katsoi sen toteennäytetyksi. Olihan todistajien mukaan hän käynyt santarmien puheilla.

Kaiun pääjuttuun aihe oli saatu hallituksen julistuksesta, mutta sitä lukijan mielessä hyvin täydensi perättömien puheiden levittäjän tuomitseminen.

Kevät oli taannoin usein ruokapulan aikaa. Lehden etusivulla oli Oulun läänin kuvernööri Mats von Nandelstadhin julistus, jolla kumottiin ruokatarvikkeiden kuljetuskielto. Aikaisemmin kuvernööri oli kieltänyt ruokavarantojen kuljettamisen pitäjästä toiseen, mutta nyt "tasapuolisen ja oikeudenmukaisen" jakelun aikaansaamiseksi kielto oli kumottu.

Pikku-uutisissa kerrottiin, että Oulun suomalaisella yhteiskoululla oli illalla juhlat ylioppilaskokelaiden hyväksi. Ohjelmassa oli muun muassa Hulda Kestisen yksinlaulua.


* Kaiku 14.4.1917


3 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Mikä sisällissota oli lopuillaan huhtikuussa 1917?

Reijo Valta kirjoitti...

Helmikuun vallankumous.

Reijo Valta kirjoitti...

Kas, Ylen Kanta-Hämeen toimittaja on samaan aikaan kanssani lukenut vanhoja lehtiä.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset