maanantai 10. huhtikuuta 2017

Monenlaisia kirjoja


Avain on julkaissut Niklas Bengtssonin kirjaa esineenä tarkastelevan tietoteoksen Kirja erikoisena esineenä (2017). Bengtsson takakansitekstin mukaan on esitelmöinyt aiheesta eri puolilla maailmaa ja aikaisemmin kirjoittanut ainakin lasten ja nuorten käännöstietokirjallisuuden historiasta.

Kirja on monen ajatuksissa tietynlainen, määrämuotoinen esine, sellainen kuin nyt julkaistu Bengtssonin teos. Historian mittaa kirjan määrämuoto on kuitenkin vaihdellut savikiekoista ja papyrusrullista alkaen. Nykyinen kirja kehittynyt vuosisatojen mittaan ja hioutunut lukijan käsiin mainiosti sopivaksi.

Kaikenlaisia kokeita on kuitenkin ajan mittaan tehty, eikä nykyaika ole tuosta poikkeus. Bengtsson esittelee tekstissä oivallisesti noita kokeita. Sidosasut ovat vaihdelleet suurestikin. 1900-luvun erikoisuuksia ovat erilaiset irtolehtipainokset ja korteista koottavat kirjat.

Kirjan hinnan (42 €) perusteella odottaisi, että teoksen kuvitukseen olisi panostettu kunnolla. Näin ei kuitenkaan ole. Erikoisia esineitä esitellessä niihin olisi kannattanut sijoittaa.

Usein on niin, että asiallinen teksti ei saa arvoistaan kuvitusta. Ja ulkoasultaan näyttävien kirjojen tekstiä olisi voinut miettiä vielä toisenkin kerran. Bengtssonin kirjan teksti on ehdottomasti lukemisen arvoinen, mutta sen rinnalle kannattaa ottaa jokin toinen esimerkkejä esittelevä kuvakirja.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset