sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Vapaussodan Orpo


Eilen Ykkösaamussa palattiin vielä hetkeksi juhlarahakohuun. Orpo piti ensimmäisen kolikon aihevalintaa edelleen mauttomana. Vuoden 1918 tapahtumilla on monta nimeä. Useat niistä ovat arvolatautuneita ja kertovan käyttäjänsä näkemyksistä.

Haastattelussa valtiovarainministeri Petteri Orpo käytti nimeä vapaussota. Tämä on valkoisten käyttämä nimitys tapahtumista, ja siihen sisältyy vahvan oikeistolainen sävy.

Jos vapaussotaa ajatellaan neutraalina terminä, historiallisen tapahtuman kuvaajana, niin sille on paikkansa muualla maailmassa. Suomen vuoden 1918 tapahtumiin vapaussota soveltuu osin, tarkkarajaisesti määriteltynä siihen osaan, jossa venäläisten varuskuntien aseet otettiin suomalaisten haltuun.

Orvolle kolikon mauttomuus ja peruminen oli vapaussodan väärien kohtien muistamista.

Kontrafaktuaalisessa historiankirjoituksessa on tultu vakiintuneeseen käsitykseen, että jos Saksa olisi voittanut ensimmäisen maailmansodan niin tapahtuneen valkoisten voiton myötä Suomesta olisi tullut Saksan osavaltio tai vähintään Saksan alainen vasallivaltio. Suomen osana olisi ollut tuottaa raaka-aineita (puuta) emämaan teollisuuden tarpeisiin. Suomen teollistamiselle ja asuinolojen parantamiselle ei olisi ollut tarvetta.

Vapaussota-termin valinta saattaa antaa viitteen myös nykyisiin käsityksiin Suomen asemasta Euroopassa. Markku Kuisma on useammassa yhteydessä viitannut Suomen ja Saksan läheisiin suhteisiin historian aikana. Lähimmät suhteet mailla on ollut itsenäistymisen, jatkosodan ja nyt euroaikana.

Kahdella aikaisemmalla kerralla Suomen valtio on ollut melkoisissa sotkuissa, joista selviämiseen apua liittolaiselta ei ole saatu.

Nykyisten ministereiden puheita kuunnellessa euroajan pitkittyneen laman ratkaisu on saksalaisten tekemä autotilaus Uudenkaupungin tehtaalta.

On tietysti hyvä, että autoja on tilattu ja lisää väkeä palkataan. Mutta kaikkien innovaatio- ja osaamispuheiden jälkeen perusduunareiden tekemän toteutuksen hehkuttaminen ratkaisuna tuntuu hieman orvolta lopputulokselta.

Meidänhän piti myydä osaamista muille, eikä tehdä lopputuotteita toisten suunnitelmien ja konseptien mukaan.

Tällaisin ajatuksin Vappuaattoon.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset