perjantai 27. lokakuuta 2017

Kilpa-ajo halki Italian


Ferri - Condrad
Kilpa-ajo halki Italian
Asterix 37
Egmont 2017

Eilen ilmestyi uusi Asterix, jo kolmas uuden tekijäkaksikon luomus Uderzon jäätyä eläkkeelle sarjakuvien tekemisestä. Ferri ja Condrad ovat täyttäneet hyvin saamansa suuret saappaat. Goscinnyn ja Uderzon luomien hahmojen henki ja ulkomuoto ovat edelleen voimissaan.

Rooma tunnetaan etenkin teistään. Kaikki tiet vievät Roomaan, tietävät kaikki. Osa antiikin aikoina tehdyistä on edelleen päivittäisessä käytössä, usein muistutetaan. Mutta jo muinoin teitä piti rakentaa ja pitää kunnossa. SPQR (Senatus populusque Roma, Rooman senaatti ja kansa) on julkisten töiden vankka ja arvonsa säilyttänyt brändi.


Asterixin aikoihin Senaatissa teiden kunnosta vastasi senaattori Lactus Bifidus. Senaatin kyselytunnilla kuopat teissä herättivät kysymyksen käytetäänkö verovaroja todellakin teiden kunnostamiseen vai Bifiduksen orgioihin? Hätäpäissään senaattori tulee julistaneeksi kilpa-ajon Italian halki vankistaakseen asemaansa ja häivyttääkseen syytökset taka-alalle.

Niinpä kaikkialta valtakunnasta ja sen ulkopuoleltakin etsitään kilpailijoita Modiciasta (Monza) Naepoliin ajettavaan kisaan. Kuin sattumalta Gallian edustajiksi kisaan tulevat Obelix ja Asterix.

Tekijät ripottelevat matkan varrella olevista paikkakunnista niiden tunnetuimpia asioita, esimerkiksi Milanon design ja Firenzen kuvanveisto. Ruokakulttuuria esitellään runsaasti, Naepolissa tarjoiltiin outoja jauhokiekkoja, jotka Obelixin mielestä olisivat kaivanneet päälleen jotakin kastiketta.

Albumin odotus palkittiin mukavalla lukukokemuksella. Asterix, Obelix ja kumppanit ovat hyvissä käsissä.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset