lauantai 7. huhtikuuta 2018

Facebook ja vaalit


Yuval Noah Hararin Sapiens : Ihmisen lyhyt historia on saanut suosiota Suomessakin, ja ilmeisesti myynytkin hyvin. Lehtipisteisiin on ilmestynyt pokkariversio kirjasta ja "jatko-osa" Homo Deus : Huomisen lyhyt historia on suomennettu viime vuonna. Monet ovat kehuneet kirjoja, joten päätin tutustua mistä on kyse.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyi Homo Deuksen dataismiin, ja internetjättien toimintaan. Harari kokoaa tutkimuksia muun muassa Facebookista ja siitä miten se tuntee yksittäisen käyttäjänsä paremmin kuin ystävät tai työtoverit.


Yhtenä lähitulevaisuuden uhkakuvana Harari kirjoittaa poliittisesta vaikuttamisesta. "Facebook saattaisi olla perillä kymmenien miljoonien amerikkalaisten poliittisesta mielipiteestä, myös tietää, ketkä heistä ovat ratkaisevia äänestäjiä, jotka eivät vielä ole päättäneet kantaansa -- ja miten näiden äänestäjien kanta voitaisiin saada taivuteltua puolelle tai toiselle". Nythän tiedämme, että tietoja on käytetty näin ja niillä on voitettu Yhdysvaltain presidentinvaalit. Uhkakuva on jo toteutunut.

Facebookin mahdollisuudet kaupalliseen ja poliittiseen vaikuttamiseen ovat olleet "tiedossa" jo pidempään, mutta tarkempien todisteiden puutteessa mahdollisuuksiin ei ole puututtu. Tilanne on ollut hieman sama kuin FBI:n ja Microsoftin ohjelmistojen tai NSA:n ja tietoliikennevalvonnan suhteen. Asiantuntijat ovat ilmiön havainneet, mutta eivät voineet sitä aukottomasti todistaa.

Tekniikka kulkee kaukana edellä politiikkaa. Jotenkin tuota leveää kuilua olisi voitava kuroa umpeen ja saada poliitikoille kuuluvat asiat poliitikkojen päätettäväksi. Ja pidettävä huoli, etteivät tekniikkajätit lobbaa omaa asiaansa edes perinteisin keinoin.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset