perjantai 20. huhtikuuta 2018

Marx ja Engels olivat oikeassa!


Tänä vuonna tulee 170 vuotta Kommunistisen puolueen manifestin julkaisemisesta. Tuon kiistatta paljon maailmaan vaikuttaneen pamfletin muistoa pidetään yllä julkaisemalla siitä säännöllisesti uusintapainoksia. Ensi viikolla ilmestyy uusi englanninkielinen laitos, johon esipuheen on kirjoittanut Kreikan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakis. Guardianissa on julkaistu katkelma tuosta esipuheesta.

Kommunistisesta manifestista on otettu lukuisia painoksia. Omaan hyllyyni on päätynyt kappale, jossa kerrotaan kirjan synnystä ja taustasta. Kirja oli lontoolaisten järjestäytyneiden työläisten tilaustyö. He tarvitsivat ajatuksilleen selkeän ja jäsennetyn muodon, jonka Marx tarjosi. Katekismusta muistuttava muoto tuli oletetusta lukijakunnasta. Tilaajat saivat paljon enemmän kuin koskaan osasivat odottaakaan.

Nyt ilmestyvän Kommunistisen manifestin esipuheessa palataan käytäntöön. Varoufakis pitää Marxin ja Engelsin ennustukset yhteiskuntakehityksestä ovat toteutumassa nyt. Höyrykoneesta ei aivan ollut siihen mihin teoreetikot kuvittelivat, mutta nyt tekniikka on kehittynyt ja kapitalismi levittäytynyt kaikkialle, ja palkkaorjuuden ja kapitalistien välinen suhde on kärjistyneempi kuin koskaan.

Marx ennusti nykyisen kriisimme, pohtii Varoufakis. Marxilla on myös neuvo miten tästä pääsemme pois. ”Tuotantovälineet on otettava yhteisomistukseen”, summaa Varoufakis. Pankkien rooli Kreikan parlamentaarisen järjestelmän kaappaamisessa kiukuttaa Varoufakisia erityisesti.

Kommunistisella manifestilla itsellään oli selkeä rooli oman ennustuksensa kumoamisessa. Kapitalistit ja omistava luokka varoivat sellaisia ratkaisuja, jotka olisivat kärjistäneet tilannetta. Neuvostoliiton ja sen sateliittivaltioiden katoamisen jälkeen tahti on kuitenkin ollut toinen. Vaikka suuret kommunistiset valtiot ovat kadonneet tai muuttuneet monopolikapitalismeiksi, niin kommunismin aave ei ole lakannut kummittelemasta. Tällä menolla aave voimistuu koko ajan.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset