Lauantaina Oulussa pidettävillä arkkitehtuuripäivillä oli laajemmalle yleisölle suunnattu osuus. Aiheena on Genius Loci, paikan henki. Petri Vuojala piti aiheesta lyhyen alustuksen, ja sen jälkeen käytiin paneelikeskustelu, johon osallistui lähinnä arkkitehtejä.
Vuojala liitti tunnettuun paikan hengen määritelmään paikan muistin. Hyvän hengen syntymiseen vaikuttaa oleellisesti siihen liitetyt muistot. Turvallisena pidettyyn asuinpaikkaan usein liittyvät siellä asuneiden sukupolvien muistot. Ihminen muistajana ja asujana huomioitiin myös keskustelussa tavallista paremmin. Harmiteltiin muun muassa sitä, että Venetsia on menettämässä paikan henkensä, koska sen asujaimisto on korvautumassa turisteilla ja turistien palvelijoilla. Muistot ovat katoamassa.
Paneelikeskustelu eteni perinteiseen tyyliin useita eri aiheita esiin nostaen ja sivuten. Asuminen ja asumisyhteisöt jäivät juttelusta päällimmäiseksi mieleen. Kaupunkien keskustoihin kaivattiin pöhinää ja kivijalkakauppoja, mutta nykyisellä asumistiheydellä se ei mahdollistu muistutti Oulun kaupunginvaltuutettu ja arkkitehti Jenni Pitko. Vaikka on puhuttu paljon siitä miten uudet asunnot pienenevät ja pienenevät, niin asumisväljyys kokonaisuutena on kasvanut vuosikymmenten mittaan. Keskustoissakaan ei asu enää tarpeeksi ihmisiä palveluja varten.
Ville Ranta kuvitti paneelikeskustelun. |
Ihanneasunto tällä hetkellä vaikuttaisi olevan kaksio ydinkeskustassa. Safan puheenjohtaja Henna Helander keskustelun loppupuolella muistutti, että taannoin kyselytutkimusten mukaan ihmiset toivoivat kyselytutkimuksissa asuntoihinsa omaa saunaa. Nyttemmin toive on kaikonnut saunan todellisen koon ja käyttämisen hinnan selvittyä. Monessa puheenvuorossa aikaisemmin oli toivottu ihmisten osallistamista ja toiveiden huomioon ottamista. Helandetin toteamus muistutti ihmistieteiden tutkimusmenetelmien soveltamisen vaikeudesta.
Kun saunakysymystä on myöhemmin selvitelty, niin ihmiset ovat toivoneet saunaa, koska he ovat kiinteisönvälittäjien viestien ja muun kaupallisen informaation ohjaamina ajatelleet saunallisen asunnon olevan arvokkaampi kuin ei-saunallisen. Kyse ei siis ole ollut saunomistoiveesta, vaan asunnon arvonnoususta. Miten siis selvittää ihmisten oikeita asumistoiveita? Siinäpä kysymys.
Omia toiveitaan Huutajien kuoronjohtaja Petri Sirviö oli selvitellyt hyvin. Omana esimerkkinään Genius Locista hän esitteli Kiirunan vanhan kaupungintalon. Sirviö perusteli valintaa mittasuhteiden moninaisuudella. Talossa on jotakin samaa kuin luonnossa tai suurkaupunkien ytimissä. Ja näissä ääripäissä hän viihtyy.
Mutta miten tämä on sovellettavissa Ouluun tai Suomeen? Ja miten saada useiden sukupolvien muistot säilymään osana rakennettua ympäristöä? Ja ne puolet tilasta vievät autot? Ottamalla aikaa ja keskustelemalla. Niin ihmisten ongelmat muutenkin on tapana ratkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti