sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Felipe Rose


Herra Heinämäen Lato-orkesterin jäsenistö on puhuttanut edelleen. Twitterissä on useampi ihminen ihmetellyt, että entäs sitten Village People? Sen täytyy olla historian loukkaavin ja syrjivin yhtye?

Itse asiassa ei. Village People oli kaukaa viisas ja palkkasi kokoonpanoonsa oikean lakotaintiaanin, Felipe Rosen. Kun bändi on viime vuosina kiertänyt maailmaa uudestaan, niin ajoittain intiaanipäähine on noussut uutisotsikoihin. Sukuselvityksen perusteella Roselle -- ja samalla yleisölle -- on annettu oikeus esiintyä ja nauttia esityksestä.

Jos Heikki Salo olisi värvännyt Lato-orkesteriin amerikkalaisen alkuperäisasukkaan, jonka perinteisiin kuuluu intiaanipäähineen käyttäminen, niin asiassa ei olisi ollut mitään ongelmaa. Mutta kun ei.

Felipe Rosen lisäksi kuuluisa saman aikakauden muusikkointiaani on Jimmy Carl Black (alk. James Carl Inkanish, Jr.). Teksasissa syntynyt cheyenne kuului Frank Zapan The Mothers of Invention -kokoonpanoon. Tunnetuksi Jimmy Carl Black on tullut levyillä useamman kerran toistetusta lauseesta Hi Boys and Girls, I'm Jimmy Carl Black, and I'm the Indian of the group. 

Zappa oli jo 1960-luvulla hyvin tietoinen kulttuurisista suhteista ja niiden oikeasta käyttämisestä. Lausahdus on ironiaa tuolloisille kulttuurisen omimisen tavoille.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset