sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Hiljaa, karjaisi Juha Hurme



Kulttuuritalo Valveella on meneillään Kesäaika päättyy -teatterifestivaali. Aikuisten ohjelmistoon kuului Juha Hurmeen kolme vartin luentoa, joista viimeisessä hän puhui olennaista: kukaan ei voi astua tämän maailmanmenon ulkopuolelle.

Viimeisen luennon otsakkeena oli Johdatus kvanttimekaaniseen taideteoriaan. Kvanteista ja niiden mekaniikasta liikkeelle lähdettinkin. Nuo atomien osaset ovat törmäilleet maailmankaikkeudessa 13,7 miljardia vuotta ja jokainen törmäys on jättänyt jälkensä. Tästä päästiin nopeasti ihmisten touhuihin, Hurmeen sanoma oli hyvin totaalinen. Kukin meistä on vastuussa passiivisuudestaankin, omista sohvilla maakaamisistaan.

Aulassa lörpöttelevät ihmisetkin saivat osansa, kun eivät ymmärtäneet tekemisensä vaikutusta. "Hiljaa", karjaisi Hurme ja sai kerrottua sanottavansa loppuun. Ajattelemattomuuksistaankin joutuu ottamaan vastuun.

Vaalien alusiltana pidetty puhe johtaa ajatukset tietysti kunnallisvaaleihin. Illalla meille kerrotaan tarkat prosentit, kuinka moni äänesti ja kuinka moni jätti äänestämättä.

Hurmeen tarkoitus oli suurempi, kuin yhden äänestysteon tarkastelu. Kaikilla teoilla on vaikutuksensa, kvantit sinkoilevat vaikka yrittäisi makaamaan jäädä. Sohvalla makaamisen ja vaalien yli nukkumisenkin pitää olla tekoja, joista on oltava valmis vastaamaan.

Ja tietysti myös siitä, kenelle äänensä antoi.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset