perjantai 31. lokakuuta 2008

Uusi suunta turvallisuustyöryhmällä


Oletteko pistäneet merkille, että useissa kaupunkia tai asuntoja käsittelevissä Uuden Suomen jutuissa on kuvituskuvana Oulun kaupungin promokuva Kiikelinrannasta/Meritullista? Viimeksi tässä Niinistön Ylen haastattelua koskevassa jutussa.

Kuvan maisemaa sopii esitellä, onhan se palkittua asemakaava-arkkitehtoonista suunnittelua. Ydinkeskustassa oleva kanaalimainen satamapaikka, lähellä kaikkea kaupungin sykkivimmässä sykkeessä olevaa (yö)elämää.

Pahaksi onneksi arkkitehdeille grynderit hinnoittelivat asunnot niin, ettei kaupungin sykkeestä kiinnostuneilla ollut varaa hankkia yksiötäkään Kiikelistä tai Meritullista. Asunnon päätyivät työelämän loppuvaiheessa tai sen jo ansiokkaasti lopettaneiden varakkaiden haltuun. Sellaisten, jotka halusivat varmistaa lyhyen ostosmatkan kauppahalliin.

Oulun sykkivän sykkeen piti siis siirtyä. Iltapäivälehdetkin tapahtumista kirjoittivat ja alueen talojen kylkiin ilmestyi huomattava määrä ylläolevassa kuvassa olevia kylttejä. Välillä kylttien määrä oli niin suuri, ettei tiennyt saako talojen välistä kulkevaa tietä edes kulkea. Uuden Suomen käyttämässä promokuvassa oleva silta on öisin lukittu. Siitäkin kirjoitettiin: Oulussa julkinen kaupunkitila suljettiin kaupunkilaisilta.

Tätä arkkitehdit tuskin olivat ajatelleet tapahtuvaksi.

Kaupungin kulttuurijohtaja Risto Vuoria kirjoitti uusimpaan Rumputukseen pääkirjoituksen, että Oulun olisi otettava turvallisuus kehittämiskohteekseen:

Kun vajaa 30 vuotta sitten kaupunkimme kehitys sai uuden suunnan elektroniikkatyöryhmän perustamisesta olisi tänä päivänä aivan mahdollista saada uusi suunta ”turvallisuustyöryhmän” perustamisella eli tämän päivän käsitteillä konkretisoimalla turvallisuuden kehittäminen selkeillä strategisilla ratkaisuilla, joissa lähtökohtana eivät ole hallintokunnat vaan palveluiden kohde, asiakkaat ja asukkaat. Tämä onnistuu, kun meillä on roolinsa selkeästi tunnistava ydinkunta ja toteutuksensa hallitseva ja osaava palvelukunta.


Kun "turvallisuustyöryhmät" olivat hoitaneet jo Kiikelin siltojen lukitukset, niin päätin tehdä taiteellisen vastalauseen tätä kirjoitusta vastaan. Ymmärtäisin, jos joku kulttuurista mitään ymmärtämätön kaupungin tekninen johtaja esittäisi tällaista. Mutta eihän kulttuurijohtaja voi olla ymmärtämättä kaupunkikulttuuria? Eihän?

Pikaisesti ja pikaistuksissa tehdystä taiteellisesta kommentaarista ei valitettavasti tullut itsenäistä teosta. Se on luettava Vuorian pääkirjoituksen vastakirjoituksena.

-- Teos on tolkuton ja täynnä pistoolin kuvia, kertoo tekijä.

Teos on luettavissa pdf-dokumenttina "Uusi suunta turvallisuustyöryhmällä".

Painettuja kappaleita saattaa löytää kaupungin kulttuuritilojen mainosjakelupisteistä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen vaikuttunut. Sisällöksekkäintä hakukonerunoutta, mitä olen lukenut. Käytitkö jotain runoalgoritmia vai koostitko itse?

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitoksia kauniista sanoista.

Itse koostin, takertumalla turvallinen ja Oulu -sanoihin ja kuuden ryppäitä muodostaen.

Tämä Karri Kokon kirjoitus oli muodon innoittajana.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset