maanantai 27. lokakuuta 2008

Paljon uusia kunnanvaltuutettuja


Jo eilen ja vielä tarkemmin tänään on medioissa esitelty kunnallisvaalien eniten ääniä saaneita, ääniharavia Osmo Soininvaara ja Timo Soini etunenässä. Antaa muiden kirjoittaa suurimmista ääniensaajista. Keskittykäämme kahteen valtuutettuun, jotka saivat paikkansa alle kymmenellä äänellä.

Monissa pienissä Ahvenanmaan kunnissa on tavallista, että yli viidellä äänellä pääsee valtuustoon. Mutta manner-Suomestakin löytyy kuntia, joissa valtuustoon pääsee jopa alle kymmenellä äänellä.

Eilisissä vaaleissa Pelkosenniemen valtuustoon pääsi kahdeksalla äänellä Marko Poikela (kesk.) ja Kuhmalahden valtuustoon yhdeksällä äänellä Jukka Jokinen (kok.). Nämä ehdokkaat olivat alustavien tietojen mukaan pienimmillä äänimäärillä kunnanvaltuutetuiksi päässeet.

Molemmat ovat aikaisemminkin olleet kunnanvaltuutettuja. Maaliskuussa 2008 Marko Poikela vastusti Pelkosenniemen liittämistä osaksi Kemijärveä. Aamulehden haastattelussa Jukka Jokinen puolusti voimakkaasti Kuhmalahden kunnan itsenäisyyttä.

Pelkosenniemellä Keskusta kärsi rökäletappion. Aikaisemman seitsemän valtuutetun sijaan uudessa valtuustossa on vain neljä keskustalaista.

Kuhmalahdessa Kokoomus puolestaan voitti kolme lisäpaikkaa ja kohosi kunnan suurimmaksi puolueeksi. Uudessa valtuustossa on kahdeksan kokoomuslaista. Kuhmalahden aiemmin suurin puolue Keskusta menetti paikan ja jatkossa valtuustossa vaikuttaa viisi keskustalaista.

Alle kymmenellä äänellä valtuustoon päässeitä yhdistää kunnan itsenäisyyden puolustamisen lisäksi kouluasioista päättäminen. Poikela on ollut sivistyslautakunnan jäsen, Jokinen kuntansa koulutuslautakunnassa.

Suipa Oy:n toimitusjohtaja Jokisella on vankka puolue- ja yrittäjätausta: hän toimiin Kuhmalahden Kokoomuksen ja Yrittäjien puheenjohtajana. Poikela puolestaan harrastaa metsästystä.

Onnea Poikelalle ja Jokiselle tuleviin valtuuston kokouksiin, samoin kuin myös enemmän ääniä saaneille valtuutetuille ja rannalle jääneille. Onneksi kunnallisdemokratiaan kuuluu paljon muutakin kuin valtuusto. Lauta- ja johtokunnissakin voi vaikuttaa.


Lisäys 30.10.2008 tarkastuslaskennan jälkeen:

Tarkastuslaskenta ei muuttanut Poikelan tai Jokisen äänimääriä, ne oli laskettu aivan oikein. Poikela sai kunnanvaltuutetun paikan, mutta Jokinen ei. Kuhmalahden tarkastuslaskennessa ilmeni, että Jokinen ja toinen kokoomuslainen Juhani Penttilä saivat molemmat yhdeksän ääntä. Arvonnassa valtuustopaikan sai Penttilä.

Jokinen jäi varavaltuutetuksi.

Keskisuomalainen kertoi, että pihtiputaalainen Kalervo Kantola (kesk.) ja konnevetinen Laila Markkanen (kesk.) pääsivät varavaltuutetuiksi yhdellä äänellä. Kummankaan ei olisi tarvinnut saada yhtään ääntä tullakseen varavaltuutetuiksi, koska listalta meni niin monta ehdokasta läpi valtuustoon.

Myös kesälahtelaisen Raisa Kherralan (sdp) kohdalla kävi samoin. Hänestä tuli varavaltuutettu yhdellä äänellä. Varavaltuutetun paikka alustavan laskennan mukaan oli hänelle tulossa ilman ääniä (nolla ääntä), mutta tarkistuslaskennassa löytyi yksi Kherralaa äänestänyt.


***

Vaikka monet nettilehdet mainostivat, että niiden kautta voi seurata vaalituloksen kehittymistä, käytännössä se ei onnistunut. Paras vaali-illan seuralainen oli Yleisradion Teksti-Tv.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset