maanantai 3. marraskuuta 2008

Alexander Selkirkin leiripaikka löydetty kesällä 2005


Suomalaisten toimittajien tulisi olla varovaisia ulkomaankielisiä verkkouutispalveluja seuratessaan. Ainakaan lähteitä ja taustatietoja tarkistamatta ei tulisi kirjoittaa yhtään mitään, vaikka se kuinka kiintoisalta ja jännittävältä tuntuisi.

MTV3 uutisoi eilen verkkosivuillaan, että "Robinson Crusoen esikuvan saari löytyi". Uutisen mukaan paikka olisi "Aguas Buenas, joka sijaitsee Chilen rannikosta länteen".

Paikka oli ihan uppo-outo. Google Mapsin avulla yritän sitä paikallistaa, mutta löydän ensin vain ravintolan Puerto Ricosta. Olisiko tämä joku samanlainen vedätys, kuin Neil Hardwickin taannoinen matkailuohjelma, joka päättyi Timbuktuun (pubiin Lontoossa)?

Toinen paikka, jota Maps tarjoaa sijaitsee sentään Etelä-Amerikassa, mutta mantereella.

Uutisen lähteeksi BBC:n ohella mainitaan Post-Medieval Archaeology -lehti. Se olikin Aguas Buenas -haun tuloksissa kärkipäässä, kokonainen arkeologijoukko (Takahashi, Daisuke; Caldwell, David H.; Cáceres, Iván; Calderón, Mauricio; Morrison-Low, A.D.; Saavedra, Miguel A.; Tate, Jim) oli kirjoittanut siihen Excavation at Aguas Buenas, Robinson Crusoe Island, Chile, of a gunpowder magazine and the supposed campsite of Alexander Selkirk, together with an account of early navigational dividers -artikkelin.

Jo artikkelin nimestä käy ilmi, että Chilessä on Robinson Crusoen saari niminen paikka. Sen Maps tunsi. Aikaisemmalta nimeltään tämä Juan Hernandezin saaristoon kuuluva saari oli ollut Aguas Buenas, mutta jo hyvän aikaa sitten se oli nimetty uudelleen, kahdestikin, viimeksi vuonna 1966 Daniel Defoin sankarin mukaan. Crusoen esikuvana ollutta Selkirkiä ei oltu unohdettu paikkoja nimettäessä. Saariston toinen iso saari on nimeltään Alexander Selkirkin saari. Se on edelleen asumaton ja sijaitsee vajaan seitsemänsadan asukkaan Robinson Crusoen saaresta 181 kilometriä länteen.

Varsinaisen uutisen lähteen saisi luettavakseen maksamalla 36 dollaria ja verot. Ajattelin, että voisin oikaista maksun Oulun yliopiston kirjaston kautta ja lukea lehden sen elehti-palvelun kautta (valitettavasti vain kirjoilla oleville opiskelijoille), mutta Post-Medieval Archaeologyn voi sitä kautta lukea vasta vuosi julkaisemisen jälkeen.

Abstrakti kertoo, että arkeologiryhmä oli selvittelemässä raunioituneen rakennuksen vaiheita ja tämä osoittautui 1700-luvulta olevaksi espanjalaiseksi ruutimakasiiniksi. Kaivauksissa löydettiin myös eurooppalaisen asukkaan leiripaikka, josta löytyi navigaattorin laitteiden jäännöksiä. Saaren tunnettuun historiaan sovitettuna tälläinen leiri voi olla vain Selkirkin vuosina 1704-1709 käyttämä.

Arkeologin työ on kaivauksia ja löytöjen hidasta tutkimista. Ei sovi uutisrytmiin, siksi alan edustajat kertovat alustavia tietoja jo tuoreeltaan. Kuten artikkelin ensimmäiseksi kirjoittajaksi merkitty Daisuke Takahashi 13-vuotisen työnsä päätteeksi teki vuonna 2005. (katso esim. Times Online)

Selkirkistä enemmän esimerkiksi Meten mietteistä.


(Kuva: Juan Hernandezin saariston kartta vuodelta 1927, Teksasin yliopiston sivuilta)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset