lauantai 29. marraskuuta 2008

Skotlanti - Englanti 0-0


Huominen marraskuun 30. päivä on kansainvälisen jalkapalloilun merkkipäivä. Huomenna 1872 käytiin ensimmäinen kansainvälinen jalkapallo-ottelu Glasgow'ssa Hamilton Crescentin krikettikentällä. Isäntä Skotlantia vastaan asettui Englanti ja lopputuloksena oli maaliton tasapeli. Peliä oli todistamassa noin neljä tuhatta katsojaa.

Maaliskuussa 1873 pelattiin uusinta, jonka Englanti vei kotikentällään 4-2. Seuraavien parin vuoden aikana Brittein saarten sisäiset "kansainväliset" ottelut vakiintuivat.

Jalkapallon kansojen väliset ottelut eivät saaneet alkuaan nationalismista, vaan lajin perusluonteesta. Jalkapallo oli erilaisten seurojen välistä mittelöä, lajin soccer -nimikin tulee seuroista: jollakin englantilaisella logiikalla soc. on tietenkin lyhenne association -sanasta.

Kun erilaiset seurueet ottivat mittelöitä, erittäin suosittuja sellaisia, keskenään, niin miksei myös kansat?

Jo ennen ensimmäistä kansainvälistä ottelua jalkapallo oli levinnyt siirtotyöläisten ja siirtolaisten mukana laajalle: mannermaalla Sveitsissä ja Tanskassa, Amerikoissa Argentiinassa ja Yhdysvalloissa jo 1860-luvulla pelailtiin.

Suomeen laji tuli 1890-luvulla englantilaisten mukana, joskin akateemista kiinnostusta lajiin oli ollut jo 1870. Kuten niin monet muut uutuudet, uusi laji kiersi maakuntien kautta pääkaupunkiin. Turun, Sortavalan, Viipurin ja Vaasan esimerkit osoittivat helsinkiläisille, että laji voisi olla ihan mainio. Läpimurto Helsingissä tapahtui 1906.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset