keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Talokuvastoja haaveiluun


Akateemisesta kirjakaupasta tarttui mukaan kaksi Kolonin kustantamaa nelikielistä arkkitehtuurikirjaa, Skandinaavisia koteja ja Vapaa-ajan asunnot (2008). Molemmat teokset ovat Macarena San Martínin kokoamia ja espanjalaisen LOFT Publicationsin tuottamia.

Samassa sarjassa oli useampiakin julkaisuja, mutta ensikesän rakennussuunnitelmia ajatellen nämä kaksi vaikuttivat parhailta virikkeiden antajilta.

Hinnan puolesta useampikin olisi voinut ostaa, nämä monikieliset normaalien kustannuskielirajojen yli menevät teokset kun tapaavat olla huomattavasti halvempia kuin pelkästään Suomen markkinoille tehdyt.


Kappalehinta oli 6,90.

Arkkitehtuurikuvastoissa pääasia ovat kuvat, tekstiä on vähän. Nelikielisyys ei vie lukijansilmissä "turhaa" tilaa. Ajoittain on jopa hauska pysähtyä vertailemaan tanska, ruotsin ja norjan "eroavaisuuksia". Kääntäjien nimetkin mainitaan, monikielisyyden tuottaminen ei ole jäänyt jonkun käännösfirman nimeen.

Kun tekstiä on vähän pienetkin virheet kiukuttavat. Kreikkalainen satusetä oli Aisopos, tästä pyyhkeet oikoluvun tehneelle barcelonalaiselle Equipo de Edición -firmalle.

Molemmissa teoksissa esitellyissä rakennuksissa ensilukemalta/katselulta pisti silmään runsas lasin ja ikkunapinta-alan käyttö. Kokonainen lasiseinä ei ole mikään harvinaisuus näissä viime vuosikymmen(i)en tuotoksissa. Tarkemmin perehtyessä yksityiskohtiin alkoi nähdä myös kantavia rakenteita ja ihan oikeita seiniäkin.

Kotimaiseen haaveiluun Vapaa-ajan asunnoista ei juuri ole apua, jos tahtoo pitää haaveensa ilmasto-olosuhteisiin sopivina. Monet esitellyistä rakennelmista ovatkin aivan jossakin muualla leveysasteilla, osa jopa viidakon sisässä salaisena pakopaikkana.


Skandinaavisissa kodeissa on koko joukko suomalaisiakin, ihan kesäasunnoksi suunniteltujakin. Todd Saundersin ja Tommie Wilhelmsenin Ahvenanmaalle paikkaan suunnittelema kesätalo voisi olla jotakin sellaista mitä haen. Olavi Koposen Kemiöön suunnitteleman Villa Långbon ulkoseiniin materiaaliksi valitsema päre saattaisi olla hyvinkin käyttökelpoinen idea laajemminkin.Paljon katseltavaa ja ihmeteltävää näissä riittää, kun malttaa pysähtyä kuvien yksityiskohtia katselemaan. Moneen makuun ja mielenkiintoon. Soisi, että laajemminkin osattaisi pysähtyä uutta tai uudempaa arkkitehtuuria katselemaan ja sitä myöden myös sellaisesta haaveilemaan.

Näissä ei hintakaan paljon painaisi.

Mutta kyse taitaa olla ajasta.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset