Uutispäivä Demarin toimittaja Tua Onnela oli vieraillut jutunteossa Tampereella energiamessuilla. Lehden etusivulle oli valikoitunut messulöytö My Powerin pienoistuulimyllyt. Noin seitsemän tuhannen euron hintaisen energiantuottajan markkinamies Mikael Seppälä laskee sopivan tuulisella paikalla maksavan itse itsensä takaisin viidessä vuodessa. Sen jälkeen luvassa olisi ilmaista sähköä tai lämpöä.
Tämä on askel eteenpäin mikrotuulivoimaloiden kehityksessä, ainakin hinta on melkein puolittunut aikaisemmin markkinoilla olleeseen vastaavan tehoiseen laitteeseen.
Kotisivuillaan My Power esittelee myllyjään nimenomaan yksityisille, aikaisempien suomalaisten valmistajien kotisivuilla on esitelty erilaisia erikoiskäyttömahdollisuuksia. Tämä on mainospuheessa ainakin tarkoitettu ihan kaikille:
2 kW nimellistehoisen ja 4 m turbiinihalkaisijan MyPower tuuliturbiinin lähtöpaino on vain noin 70 kiloa. Se on asennettavissa pihalle, kalliolle kuin katollekin tuottamaan maksutonta energiaa.
MyPower voidaan liittää tuottamaan energiaa kaikkiin kiinteistömuotoihin kesämökeistä kerrostaloihin – lähes mihin tahansa, missä tarvitaan energiaa.
Tuuliturbiineja voidaan myös kytkeä sarjaan suuremman energiatarpeen kattamiseksi.
Demarin jutussa myyntimiehet tarjoavat myllyjään vaikka Tampereen Ilves-hotellin katolle. Puhe kuullostaa puolileikilliseltä, mutta kotisivujen mukaan miehet ovat tosissaan.
Oulussa korkeimpien talojen katoilla hyvinkin sähköä syntyisi reippaasti tuulten puhaltaessa mereltä. Tiedä sitten mikä lienee turbiinien vaikutus asumismukavuuteen? Laakeilla peltoaukeilla olevien korkeiden viljankuivaajien katoilla tuulimyllyt olisivat varmaan menestys.
Oleellisinta on tietysti sijainti, sijainti ja sijainti. Tiede -lehden (4/2008) mukaan suurin osa mikrovoimalaitoksista on (imagosyistä) asennettu väärään paikkaan. Lehti suositteleekin tarkkojen mittausten tekemistä harkitulla paikalla ennen laitteen hankkimista.
Entä se oleellisin kysymys? Jos laite maksaa sopivalla paikalla itsensä takaisin viidessä vuodessa, niin onko laitteesta iloa viiden vuoden jälkeen? My Power kertoo:
Tuulivoimalan tekninen käyttöikä vaihtelee 15-25 vuoteen olosuhteista riippuen. Tuulivoimalassa ei ole juuri lainkaan kuluvia osia. Näistä laakerien tarkistus, rasvaus ja mahdollinen vaihto tehdään noin kolmen vuoden välein. Yleensä järjestelmissä sähkön varastointiin käytetään akkuja. Niiden käyttöikä vaihtelee laadusta riippuen 6-12 vuoteen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti