tiistai 25. marraskuuta 2008

Knock knock


Tänään vuonna 1940 valkokankaalla kuultiin ensimmäisen kerran Nakke Nakuttajan nakutukset. Andy Panda -pätkässä esiintyneellä hahmolla ei vielä ollut nimeä, mutta seuraavana vuonna omien filmien myötä suosikkitikka sellaisen sai: Woody Woodpecker.

Nakke on Walter Lantzin ja Ben Hardawayn luoma hahmo. Äänen hänelle kehitti Mel Blanc. Valkokankaalla Nakke kumppaneineen keikaroi nakuttelemassa lyhyiden piirrettyjen kulta-ajan 1950-luvun puoliväliin ja siirtyi televisioon 1957.

Sarjakuvien tuotanto aloitettiin myös, Nakke Nakuttaja ilmestyi Suomessakin vuodesta 1955 lähtien aina vuoteen 1992, jolloin julkaiseminen lopetettiin kesken vuotta. Nakke vastasi ilmestymistiheydeltään Aku Ankkaa.

1970-luvulla tilausvalintani päätyi kuitenkin Aku Ankkaan, koska Nakkea ilmestyi kaksi kaksoisnumeroa, eli "vain" 50 numeroa vuodessa kun Akuja ilmestyi 52!


Parhaina Nakke -sarjakuvina mieleeni ovat jääneet Freddy Miltonin tekemät albumit Möykky tulee (1979) ja Iloiset pisarat (1980). Albumisarjaan liittyy kaksi lohikäärmeperhe Puff -albumia ja Nakkekokooma Monessa mukana (1989).

Iloisissa pisaroissa luontoon kaadettu jätekarkkilasti saa aikaan outoja: maasta alkaakin pulputa "iloa", jonka vyöryminen markkinoille johtaa kieltolakimaisiin tunnelmiin. Lopussa päästään alun asetelmiin. Karkkitehtaan johtajilla on jälleen valtava karkkilasti varastoissaan, ja siitä halutaan päästä eroon mahdollisimman yksinkertaisesti.

Liikemiesten nimellä kulkevat hämäräheput eivät Miltonin käsittelyssä helpolla pääse. Kuvan Pusse on pulassa Monessa mukana -albumissa tahtoessaan hakata kaupungin keuhkot.

Nakke -lehteä yritettiin herätellä henkiin 2001-2003, mutta yritys jäi vain neljäksi numeroksi.

2 kommenttia:

peteer kirjoitti...

LOL. Nyt vihdoin se Johnny Rottenin todellinen visuaalis-imagollinen esikuva paljastui. Woody oli kuitenkin huomattavasti anarkistisempi hahmo, ja sai kokea paljon kovempaa fyysistä ja henkistä voimankäyttöä, tosin itsekin taisi syyllistyä kaikenlaisiin väärinkäytöksiin.
- - -

Sarjakuvatuksista tuli edelleen mieleen: Kiitos sydäntälämmittävästä, ansiokkaasta ja perusteellisesta Tintti -henkilöhahmojen inventaariosta! Minulle tuo kaikki on nostalgiaa.

Reijo Valta kirjoitti...

Olkaa hyvä vaan, mukava kuulla miellyttävän.

Päivän mittaan kuulin myös muiden Nakke-musteloja 1970-luvulta. Eräässä perheessä isonsiskon nimellä oli tilattu Aku Ankka ja pikkusisko oli saanut tyytyä "surkeaan kakkosvaihtoehto" Nakkeen.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset