tiistai 13. huhtikuuta 2010

Apophis uhkaa


Tähtitaivaan tutkimus avaa välillä melko synkkiä tulevaisuudenkuvia. Kuusi vuotta sitten löydettiin avaruudesta asteroidi, joka näytti tulevan ja mäjähtävän päin palloamme perjantaina 13. huhtikuuta 2036. Ei pitkiä eläkevuosia ollut silloin luvassa ikäluokallemme. Tarkempi tutkimus kuitenkin peruutti maailmanlopun, todennäköisyys törmäämiselle nykyarvioiden mukaan on yksi neljännesmiljoonasta.

Nimekseen asteroidi sai 99942 Apophis. Nimeäjät eivät varmaankaan ajatelleet muinaisen Egyptin jumalia, ainakaan suoraan.

Löytäjät David J. Tholen ja Ray A. Tucker tunnetaan Tähtiportin faneina. Yksi tv-sarjan pääpahiksista on goa'uldin järjestelmäherra Apophis, joka ei yhtään ilahtunut kun taurit alkoivat tähtiporttinsa kautta aiheuttaa ongelmia ympäri universumin. Henkilökohtaisena loukkauksena Apophis otti sen, että hänen oikea kätensä Teal'c loikkasi taurien puolelle.

Taurit ja erityisesti TP-1 ovat pitäneet käärmepäähineestään tunnettua Apophista jo useampaan otteeseen kuolleena ja kuopattuna. Mutta goa'uldit ovat sitkeähenkisiä. Aina vain jostakin nurkan takaa Apophis palaa.

Apophis oli tv-sarjan alussa yksi vahvimmista järjestelmäherroista. Hänen asemansa on kuitenkin horjunut ja heikentynyt. Vastaavasti Jack O'Neillin maine on kasvanut.

Viidennen tuotantokauden aluksi Apophis tapettiin lopullisesti. Hänen ha'tak -aluksensa törmää Delmakiin ja tuhoutuu. Rinnakkaistodellisuuksissa käärmepää on palannut maalaisten ja muidenkin harmiksi.

Goa'uldien lippulaivat ha'takit ovat pyramidin muotoisia. Samanlainen pyramidin muotoinen avatuusalus ilmestyi Enki Bilalin sarjakuvassa Jumalaton näytelmä (Tammi 1985) vuonna 2023 Pariisin ylle täynnänsä egyptiläisiä jumalia. Apophis ei Bilalin jumalkaartissa kovin korkealle sijoitu, paikalla on kuitenkin.

Polttoaineongelmia oli heillä. Jälkiviisaasti pohtivat ettei öljyä olisi päävoimanlähteeksi kannattanut valita.

Tähtiportin maailmoissa päävoimanlähteenä on naquada, nestemäinen raskasmetalli. Sille käsikirjoittajat nappasivat nimen muinaisessa Ylä-Egyptissä sijainneesta kylästä, Naqadasta, jossa sijaitsi kultakaivoksia.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset