lauantai 24. huhtikuuta 2010

Bayeux'n sarjakuva


Tänään 1066 havaittiin taivaalla Halleyn komeetta, tosin tietämättä vielä sen tarkempaa olemusta. Se oli tapaus, ja ilmiö ikuistettiin Normandian herttua Vilhelmin Englannin valloituksen kunniaksi tehtyyn Bayeux'n seinävaatteeseen. Sehän ilmiselvästi ennusti vastustaja Haroldin tappion. Vilhelm nousi maihin Sussexissa 1066, koska hänen mielestään Englannin kuninkaaksi oli kruunattu väärä mies. Vilhelm sai lisänimen Valloittaja ja brittein saarten historia uuden kurssin.

Keskiajalla oli ilmeisesti tavallista tehdä suuria seinävaatteita kuninkaiden tekojen ja vallan pönkittämiseksi. Vilhelmin veli Bayeux'n piispa Odo teetti 73 metrisen kudoksen kamppailusta ja Hastingin taistelusta tuomiokirkkoonsa.

Bayeux'n seinävaatteen merkitys on suuri, koska se on harvoja säilyneitä. Kudonnaista vaalittiin, ja kriisiaikoina, kuten Ranskan suuren vallankumouksen ja toisen maailmansodan aikaan, se vietiin piiloon ja turvaan.

Heikki Kaukoranta ja Jukka Kemppinen arvioivat seinävaatteen monumentaalitaiteeksi:

Se oli tarkoitettu pidettäväksi esillä, kansan katsottavaksi ja kansalle selitettäväksi. Se oli sävyiltäänkin kovin propagandistinen. Englannin valloitus kerrotaan tiukasti voittajan näkökulmasta, kaunistellen Vilhelmin motiiveja ja paisutellen Haroldin menettelyn vilpillisyyttä, kun tämä ei vastoin valaansa päästänytkään normanneja muitta mutkitta Edvard Tunnustajan valtaistuimelle. (Sarjakuvat, 1982, 21)

Seinävaate on korkeudeltaa puoli metriä. Kuvakertomus etenee koko 73 metrin matkan hyvin sarjakuvamaisesti, kuva kerrallaan selitystekstein. Kudos on yksi lenkki sarjakuvan esihistoriassa. Sellaisena teos yhdeltä osin elääkin: seinävaatteeseen on viitattu Matt Groeningin Simpsonit ja Futurama-animaatioissa. Toisin kuin monissa kirkollisissa kuvasarjoissa, Bayeux'n seinävaatteessa on yksiselitteinen ja tuttu lukutapa: vasemmalta oikealle.

Säilyneenä kuvia sisältävänä työnä seinävaate tarkoitushakuisuudestaan huolimatta on monenlaisen keskiajan tutkimuksen arvokas lähde. Se perusteella tiedetään pukeutumisesta, tekniikasta, seremonioista, kaikenlaisesta arkeen liittyvästä. Ja erityisesti ajan käsityötavoista. Seinävaatteesta on apua historian laitteiden rekonstruktioihin haettu.

Edmund Halley havaitsi komeetan liikkeet 1700-luvulla. Seinävaate osaltaan todisti, että se palaa maan läheisyyteen 76 vuoden välein. Seuraavan kerran komeettaa maasta päästään ihailemaan heinäkuussa 2061.

Ranskan ja Englannin/Iso-Britannian suhteet ovat omalta osaltaan edesauttaneet historiallisen kudoksen säilymistä. Bayeux'n pikkukaupungissa, Calvadosin departementissa, Ranskanmaalla on pidetty arvokkaana muistoa, joka todisti kerran maasta lähdetyn ja lyödyn kanaalin toisella puolella olevat vihamiehet. Nykyisin se on nähtävillä kaupungin Vilhelm Valloittaja keskuksessa.* Bayeux'n seinävaate

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset