keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Ontuvia perusteluja, Oulun yliopisto!


Eilen Oulun yliopistolla oli ristisaatto humanismille. Yliopiston pitkää sisäkäytävää pitkin jeesushahmo raahasi ristin, pukumies ruoskan kanssa seurasi perässä huudellen rahavallan voittoa.

Kyse oli protestista humanistisen tiedekunnan päätökselle asettaa maisterin tutkinnolle yläraja. Se on jo voimassa, maksimilaajuus jatkossa on 130 opintopistettä. Filosofian ylioppilaat ovat aiheesta närästyneet. Maksimilaajuus karsii mahdollisuuksia lukea sivuaineita huomattavasti, tai ainakin intoa siihen, koska niistä ei voi saada merkintää tutkintotodistukseen.

Erityisesti painotettiin aineenopettajien mahdollisuuksia. Päätös karsii mahdollisuuksia opetettavien aineiden laajaan kirjoon.

Tilaisuudessa puhui Kari Väyrynen, joka esitteli useita epäjohdonmukaisuuksia ja ristiriitaisuuksia joita päätöksestä juontuu. Puheen sisältö on pääosin luettavissa filosofia.fi -sivuilta ("Kohti määrämittaisia tutkintotuotteita").

Hieman aikaisemmin Kajaanissa keskusteltiin Markku Heikkisen johdolla Oulun yliopiston tekemästä päätöksestä lakkauttaa Kajaanin opettajankoulutuslaitos. Lähetys tuli suorana Yle Radio 1:stä ("Joko lyö arpansa Kainuun kansa?").

Puhelimitse Oulusta keskusteluun osallistuivat rehtori Lauri Lajunen ja dekaani Riitta-Liisa Korkeamäki. Kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaani Korkeamäki korosti useaan otteeseen keskustelun kuluessa miten aineenopettajien sivuainemahdollisuudet ovat Oulussa paremmat kuin Kajaanissa.

Aineenopettajia Kainuussa ei ole koulutettukaan, ainoastaan luokan-. Korkeamäen puheet viittasivat siihen mahdollisuuteen, että opetus olisi Oulusta siirretty kokonaan Kajaaniin. Yhdistämiseen kun taloudellisten syiden vuoksi oli pakko mennä.

Humanistien säätämästä tutkintojen maksimilaajuudesta ei pukahdettu.

Heikkinen tivasi OPM:n virkamiehiltä lisää rahaa, muttei sitä luvattu. Voisivatko kainuulaiset vajauksen lahjoittaa, pohti toimittaja. Tähän Korkeamäki tarttui heti, voi kumpa joku lahjoittaisikin!

Lauri Lajunen pysyi hiljaa oman puhelimensa ääressä. Ei varmaankaan halunnut kertoa omasta päätöksestään, jonka mukaan Oulun yliopisto ei ota vastaan Kajaanin opetuksen säilyttämistä varten korvamerkittyjä lahjoituksia.

Kovin ristiin ovat Oulun yliopiston eri elinten tekemät päätökset menneet ja kovin tietämättämiä byrokratian palaset ovat toistensa tekemisistä, ainakin jos päätösten jälkeisiä perustelupuheita kuuntelee.

Olisiko niin, että kannattaisi kysellä naapureiltaan ensin mitä he ovat suunnittelemassa ennen kuin omia päätöksiä tehdään? Jotenkin niinku keskustella ja pohtia yhdessä?

3 kommenttia:

Sarsila kirjoitti...

Reijo, kiitos blogitekstistäsi. Samat ristisaattotunnnelmat ne täällä Tampereellakin ovat, kun Kataisen ja kumppanien fantastiseksi kehuma yliopistouudistus valtaa myös keskustan "aluepolitiikan" hengessä maata. Täälläkin NE jo ovat. - Terv. Juhani

Reijo Valta kirjoitti...

Jotenkin kummallista syyllistää ja kurittaa opiskelijoita, jotka pyrkivät saamaan (työ)elämälleen parhaan mahdollisen alun.

Julkisuudessahan korostetaan jatkuvasti koulutuksen tärkeyttä ja työnantajat erikseen "moniosaajuutta".

Eikö siis ole luonnollista, että opiskellaan laajoja, monialaisia tutkintoja?

Jos työnantajat haluavat toisenlaisia tutkintoja tehneitä työntekijöitä, niin kertokoot julkisesti millaisia he haluavat. Ja myös palkatkoot sellaisia.

Reijo Valta kirjoitti...

Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta on julkaissut tiedotteen (pdf), jossa se parhain päin sanailee tehtyä maksimilaajuuspäätöstä.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset