keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Lehtoniemen työväentaloVarkauden Lehtoniemen työväentalo valmistui 1906 kolme vuotta aikaisemmin perustetun Lehtoniemen työväenyhdistyksen kokoontumistiloiksi. Koko Lehtoniemi on idyllinen 1900-luvun alkupuolen pientaloalue, joka on rakentunut ilman asemakaavaa alueella toimineen konepajan läheisyyteen.

Insinööri Albert Krank aloitti laivanrakentamisen paikalla 1888. Hänen firmansa meni konkurssiin 1901 ja uudeksi yrittäjäksi tuli Sorsakosken sahan ja ruukin omistaja Carolus Wrede. Vuonna 1928 laitokset siirtyivät Ahlströmille, joka lopetti teollisentoiminnan niemellä 1940-luvulla. Jäi sentään Varkauden Vehnämylly.

Lehtoniemen työläiset saivat perustettua työväenyhdistyksen muita varkautelaisia pari vuotta aiemmin. Wrede suhtautui väkensä järjestäytymiseen myötämielisemmin kuin Wahlit.

Työväentalon merkitys väheni tehdasyhteisöjen yhdistyessä Ahlströmin omistuksessa. 1970-luvulta lähtien talo on ollut varastona tai tyhjillään, viime vuonna omistaja Lehtoniemen työväenyhdistys haki talolle purkulupaa. Talo on koettu taloudelliseksi rasitteeksi.

Sellaisen myöntämiseen ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia. Varkauden historialle ja Lehtoniemen edelleen idylliselle asuinalueelle talolla on suuri merkitys. Toivottavasti omistaja innostuisi talostaan ja kunnostaisi sen. Valtiolla on määrärahoja juuri Lehtoniemen työväentalon kaltaisten kohteiden korjaamiseksi ja neuvojakin työhön on netissä.
Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset