lauantai 21. tammikuuta 2012

Matilan talo


Nykyisin Pikisaaressa Merimiehenkotimuseona oleva ns. Matilan talo on Oulun vanhin rakennus, 1730-luvulta saakka. Vuoteen 1983 saakka talo sijaitsi Kirkko- ja Nummikatujen kulmassa (nyk. Kirkkokatu 38), ja siinä ehti toimia muun muassa Limingantullin tullitupa ja Limingan meijerin maitokauppa. Talon historiasta ja nykyisyydestä kerrotaan Oulun kaupungin sivuilla.

Matilan talo on päässyt sarjakuvaankin. Monien muiden kaupunkien tapaan Oulua rakennettiin uusiksi kovaa vauhtia 1960-luvulta alkaen. Pohjoisessa Oulussa oltiin hieman muuta maata myöhemmässä, uuden rakennettavan tieltä purettiin runsaasti vielä 1980-luvulla.

Vuonna 1982 Matilan talon tilanne alkoi näyttää mahdottomalta. Yksittäinen vanha, matala puutalo betonikerrostalojen puserruksessa. Rakennus oli kuitenkin Oulun vanhin, sitä ei voinut jyrätä niin yksioikoisesti kuin muille ympäristössä oleville taloille oli käynyt.

Talon kohtalosta käytiin kansalaiskeskustelua. Siihen otti osaa myös Pentti Nuortimo piirtämällä aiheesta Tahavo-stripin. Se on julkaistu Kuplassa 2/1982 (n:o 6).

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset