sunnuntai 22. tammikuuta 2012

ValtaistuinpeliTänään illalla virittäydytään televisiosta seuraamaan presidentinvaalien tulosta.  Ohjelma alkaa YLE TV1:llä kello 19.30, ja jatkuu puolen yön tuntumaan, mahdollisesti sen ylikin riippuen ääntenlaskijoiden nopeudesta.

Reilu viikko sitten YLE TV2:lla alkoi George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjan ensimmäiseen osaan Valtaistuinpeli (Kirjava 2003) HBO:n tuottama tv-sarja Game of Thrones. Lannisterien ja Starkien sukujen välisen taistelun tulokset ovat faneille jo selvät, Yleisradio esitti kutsuvierasjoukolle loppiaisena koko tuotantokauden, ja maksukanavia seuranneet sarjan nähneet sieltä. Tulen ja jään laulu-fanisivuille on kirjattu tv- ja kirjasarjojen vähäiset poikkeamat täsmällisesti.

Me vähemmän aktiivisesti fantasiaa seuraavat saamme vielä odottaa maaliskuun puoliväliin saakka kun kakkoskanava esittää ensimmäisen tuotantokauden viimeisen jakson. Tulen ja jään lauluja on ilmestynyt viisi osaa, näistä viimeisintä, viime vuoden heinäkuussa julkaistua A Dance with Dragons, ei ole vielä suomennettu.

Fantasialle tyypilliseen tapaan jo televisiosarjan ensimmäisessä osassa rakentui tarinan kaari käytännössä loppuratkaisua myöten. Hyvät ovat hyviä ja pahat pahoja. Fantasiaa tuskin luetaan juonten yllättävyyden ja äkillisten käänteiden vuoksi. Tarkeämpää on miten fantasiamaailmaa rakennetaan ja miten sen taianomaista elämänpiiriä kuvataan.

Game of Thronesin manner tv-sarjan alkutunnuksen mukaan muistutti suuresti Englantia. Pohjoisessa on rajana Muuri, mereltä uhka on odotettavissa ainoastaan Kapean salmen takaa. Ihmisten maailma on patriarkaalinen, heimojen ja sukujen löyhien liitosten kooste. Parin jakson perusteella aivan stereotyyppisimmistä asetelmista ja sääntöjärjestelmistä ei ole kyse.

"Helt underhållande", kuten Basse toissapäivänä totesi.

Valitettavasti vaalien tulosseurantaa ei voi samallalailla ulkopuolisena seurata. Ja varmana siitä että hyvä voittaa :(* Game of Thrones Ylen sivuilla.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset