sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Aedenan puutarhoihin


Eilen iltapäivällä Pariisista kantautui tieto, että Jean Giraud (s. 1938) on poissa. Sarjakuvataiteilija Giraud menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 73-vuotiaana. Hänet tunnettiin ristimänimellään parhaiten lännensarja Luutnantti Blueberryn tekijänä, ja pseudonyymillä Moebius tulevaisuuden maailmoihin sijoittuvista sarjakuvistaan. Lisäksi Giraud oli mukana luomassa visuaalista ilmettä moniin mainetta saaneisiin elokuviin, kuten esimerkiksi Alien, Blade Runner, Tron, Willow ja Viides elementti.

Suomessa Giraud tuli tutuksi 1970-luvun alussa. Sanoma julkaisi 1970-75 pitkän sarjan Blueberryn seikkailuja. Blueberry oli vuonna 1963 Pilote -lehteä varten syntynyt sarjakuva, jota käsikirjoitti Jean-Michel Charlier (1924-1989) ja piirsi Giraud. Charlierin kuoleman jälkeen Giraud myös käsikirjoitti. 1990-luvun lopulla Blueberry tuli uudelleen, ja suuri osa Blueberry-, Blueberryn nuoruus ja Marshall Blueberry- sarjojen albumit on julkaistu suomeksi (kaikkiaan 51 albumia).

1980- ja 1990-lukujen taitteessa suosiossa oli Moebiuksen science fiction. Omaperäiset avaruustarinat, joissa Möbiuksen nauhasta tulevalle nimimerkille sopivasti käsiteltiin ikuisuuden teemoja, hurmasivat ja huumasivat.

Giraud on ollut tärkeä esikuva suomalaisille sarjakuvatekijöille. Ensimmäisenä tulee mieleen Sami Toivonen, joka imi Moebiukselta vaikutteita varhaisiin sarjakuviinsa.6 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Muita muistamisia:

Jean Giraud/Moebius 1938 - 2012. Kvaak.fi
Retro-Pieru
Kraivus Komiks
Comics reporter
BBC
Pincho
IMBd
YLE

Kari Hintsala kirjoitti...

"Blueberryn nuoruuden" jäi Wikipedian mukaan kesken.

Kari Hintsala kirjoitti...

siis suomentaminen

Reijo Valta kirjoitti...

Totta. Aivan oikein. Tarkkaavaisuus herpaantui, korjasin tekstiin.

Abstract Comics -blogi muistaa mm. tarjoamalla taustamusiikkia Moebiuksen lukemiseen.

Kari Hintsala kirjoitti...

Nuoruusmuisteloita ovat tehneet vallan muut kuin Giraud jo kolmannen osan jälkeen, joten ne varmaan jatkuvat yhä, toivottavasti myös suomennetaan joskus!

Reijo Valta kirjoitti...

Vielä tänä vuonna on tulossa kaksi Moebius-alpparia, äsken Egmontin blogissa kertoivat.

Jos näitä muistamisia listaa, niin myös Kalaksikukossa aiheesta kirjoitettiin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset