perjantai 9. maaliskuuta 2012

Mielipiteesi on arvokasTaiteen keskustoimikunta muuttuu lähitulevaisuudessa. Taidetta ryhdytään edistämään, ainakin uuden viraston nimessä. Jos ja kun esitys menee läpi, meillä Taiteen edistämiskeskus. Nykyisten asiantuntijalautakuntien sijaan päätökset apurahan saajista tekevät vertaisarvioijat.

Tavanomaisen lausuntokierroksen lisäksi Taiteen keskustoimikunta verkkolomakkeella tiedustelee taiteen tekijöiden mielipiteitä. Lomake on lyhyt. Se sisältää joitakin huomattavan tarkkaan harkittuja valitse paras vaihtoehto ruksituksia. Myös vapaa kommentointi on mahdollista.

Suurin uutuus on valitusoikeus. Pitäisikö apurahapäätöksien teossa tapahtuneista virheistä saada valittaa?

Tämä uudistus on näennäinen. Kaikista valtion toimista on voinut tähänkin asti tehdä oikaisupyynnön jos hakijan tiedossa on, että päätöksenteossa on tapahtunut virhe. Tosin apurahapäätökset on tehty pimennossa, joten harvalla on ollut mahdollista saada tietoa mahdollisista virheistä.

Uudistuksessa voitaisi huomattavasti helpottaa taiteilijoiden hakupaperipyöritystä. Tulevaisuudessa päätökset tekevillä vertaisarvioijilla -- ottaen huomioon Suomen pienet piirit -- on (ainakin periaatteessa) tiedossaan koko oman alansa taiteellinen kenttä. Mihin tällainen ryhmä silloin tarvitsee taiteilijoiden lähettämiä hakemuksia?

Vertaisarvioijat laatisivat listan apurahoitusta ansaitsevista tekijöistä, ja tieto ilmoitettaisiin tuolle joukolle. Nämä sitten ottaisivat apurahan vastaan tai ei, riippuen siitä haluavatko sitoutua tuen saamisen ehtoihin.

Näin luovuus voisi suuntautua taiteeseen ja työhön yleisön kanssa.

Ja taide edistyisi.* Miten taiteen apurahoista tulisi päättää?

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset