perjantai 30. maaliskuuta 2012

Zahran paratiisi


Amir & Khalil
Zahran paratiisi
suom. Petri Stenman
Like 2011
260 s.


Viime vuoden lopulla Like julkaisi iranilaisten Amirin ja Khalilin ajankohtaisen sarjakuvateoksen Zahran paratiisi. Todellisuuteen perustuvat tapahtumat alkavat keväällä 2009. Presidentinvaalit ovat tulossa, ja luonnon myötä tuntuisi myös yhteiskunta nousevan uuteen kukoistukseen uuden presidentin johdossa. Väkijoukot lähtevät kaduilla ottamaan uutta vastaan.

Pappisjohtoisessa maassa demokratia on kuitenkin hauras oljenkorsi. Nykytekniikka lakkaa toimimasta kirkon päätöksellä ja mielenilmaisuissa katoaa ihmisiä. Yksi kadonneista on Mehdi, jota äiti ja sisarukset alkavat etsiä ystävällisten ihmisten avustuksella.

Alkujaan tarina ilmestyi samannimisessä blogissa sitä mukaa kuin etsintä eteni. Like suomensi teoksen nopeasti, teos ilmestyi maailmalla samoihin aikoihin kuin Suomessa.

Teoksen takakannessa sarjakuvaa verrataan Marjane Satrapin Persepolikseen ja Art Spiegelmanin Mausiin. Vertaus on ylimitoitettu. Näiden nykysarjakuvan klassikoiden rinnalle Zahran paratiisi tuskin nousee. Kuvitus eikä kerronta eivät nouse ajankohtaista raportointia suuremmiksi.

Sarjakuva ei silti ole merkityksetön. Se välittää tietoa siitä, mitä Iranissa tapahtuu, ja samalla valottaa nykymuslimin elämää. Tiesittekö, että iranilaiset voivat solmia väliaikaisen avioliiton? Jalkapallo on urheileville nuorille tärkeä laji Teheranissakin.

Teoksen loppuun on koottu tietopaketti, jossa selvitetään tarkemmin Mehdin tarinan taustoja. Lisäksi lopussa on pitkä luettelo Mehdin kohtalotovereita.

Parhaimmillaan teos on tehdessään pieniä rinnastuksia arjen ja maan johdon toimien välillä. Kesäkuun 2009 vaaleissa uudelleenvalittu Mahmud Ahmadinejad on siviiliammatiltaan liikenneinsinööri. Ainakaan maan autoliikennettä hän ei ole saanut ojennukseen. Ihmiset seisovat miljoonakaupungeissa mittavissa ruuhkissa.



Teos on suunnattu Iranin ulkopuolelle. Kansalliselle itsekehullekin annetaan hieman tilaa. Iranilaiset eivät ole arabeja! Persialaiset juuret ovat tärkeät, pitkä historia ja mestarirunoilijat muistetaan tuoda esille. Mehdin veljen kasvonpiirteet tuovat mieleen Aleksanteri Suuren. Helleenien perinteitä Iranissakin vaalitaan yhtälailla kuin länsimaissa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset