tiistai 20. maaliskuuta 2012

Pilviä hipovat rahakasat


Eilen sarjakuvavarastojen syövereitä penkaistessa käteeni sattui Aku Ankka-lehden kreikkalainen vastine. Se joskus kirpputorilta tarttui mukaan, kuriositeetiksi. Kuten Italiassa, Kreikassakin Disney-sarjakuvien päälehti on nimetty Mikki Hiiren mukaan. Italiassa Topolino, Kreikassa Miky (oikeastaan Μίκυ, mutta latinalaisilla nimi on kanteen painettu).

Nykyistä Kreikkaa ajatellen hassu sattuma on, että ainoan omistamani kreikkalaisen Mikyn (n:o 122 lokakuulta 1977) johtotarinana on Carl Barksin Pilviä hipovat miehet (The Giant Robot Robbers). Tarina nimittäin päättyy silloin tällöin siteerattuun Ankkalinnan pormestarin toteamukseen:

 Jonkun on maksettava robottien vahingot -- ja vain te olette siihen kyllin rikas, herra Ankka!
Ruutu on nostettu esiin puhuttaessa Barksin käsityksistä amerikkalaisesta yhteiskunnasta, tämä ruutu on ollut osoituksena siitä millaiseksi Barks Yhdysvaltain oikeuslaitoksen käsitti.

Pilviä hipovat miehet on  Barksin myöhäistä tuotantoa. Leppoisat eläkevuodet jo odottivat lähellä, sarjakuvan Barks on kirjannut valmistuneeksi 13. joulukuuta 1964. Se julkaistiin Yhdysvalloissa seuraavana vuonna.

Carl Barksin kootuissa (osa XXVII) Goeffrey Blum arvioi, että Barksin 1960-luvun tuotannossa yhtenä keskeisenä teemana oli huoli uuden teknologian joutumisesta vääriin käsiin. Tiedettä, tutkimusta ja insinööritaitoja vastaan Barksilla ei ollut mitään, mutta jotkut asiat olisi voinut jättää toistaiksi silleen ja vasta huolellisen harkinnan jälkeen tuoda julkisuuteen ja käyttöön. Samaa ovat ajatelleet jotkut teknologian historioitsijat (katso esim. Teknologian vaikutuksen tiiviissä paketissa).

Tarinan alussa pormestari kutsuu kaikki ankkalinnalaiset Kaakattipuistoon. Tarjolla olisi ihme, joka ällistyttäisi kaikki! Kiltti ja sävyisä keksijä, kunniallinen tiedemies Urho on kehittänyt valtavan suuren robottimiehen, joita on Hällävälin tehtailla valmistettu neljä kappaletta. Kaikki valmiina palvelemaan ihmiskuntaa.

Karhukopla oivaltaa heti, mihin robottimiehet olisivat sopivia. Roope-setäkin aavistelee yöuniensa menemistä ainakin viikoksi.

Kiltti. sävyisä ja kunniallinen tiedemies Urho ei ole soveliain robottimiehen ohjaimiin. Hän on harhautettavissa typerällä ja kuluneella vitsillä:

- Knock, knock.
- Kuka siellä?
- Matti.
- Kuka Matti?
- No Nukkumatti tietysti.
  Klop.
Karhukopla terrorisoi koko kaupunkia ja varastaa Roopen rahat. Veljenpoikien nokkeluudella konnat saadaan kuriin. Ja kaikki tuhot tulevat Roopen korvattaviksi.

Jos olette ihmetelleet nykyisen Karhukoplan tyhmyyttä ja luumunhimoa, niin ilmeisesti molemmat ovat perua tästä tarinasta. Barksin 1950-luvun tarinoissa Barksin itsensä luoma Karhukopla on varteenotettava vastustaja. Barks siis itse tämän tarinan juonenkulkuja vahvistaakseen antoi mahdollisuuden kehittää hahmoja nähtyyn suuntaan.

Ne Kreikan tuhoa aiheuttavat velat. Menisivätköhän nekin Roope Ankan maksettaviksi?


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset