torstai 1. maaliskuuta 2012

Halosen raskaat mullat

Suomen Yhdysvaltain suurlähetystön nettisivujen kuvitusta.

Poliittista agendaa ajavana journalistina on vaikea olla. Sitoutumattomien pääkirjoitustoimittajien klubilla saatetaan nojatuolikenraalien tapaan sopia linjaviitoista tulevaisuuteen, mutta joskus ikävästi todellisuus toimii aivan toisin.

Ajateltakoon vaikka suomalaista ulkopolitiikkaa. Klubilla sovitaan, että ulkoministerin onnistumista mitataan Yhdysvaltain ulkoministerin tapaamiskerroilla. Tästä kirjoitetaan toistuvasti lehdissä, ja viesti alkaa mennä perille. Irakin sodan tuominneen Suomen hallituksen ulkoministeri ei tapaa amerikkalaista kollegaansa, joten hän on ollut huono ulkoministeri.

Klubilla on kuultu, että oman puolueen miehet ovat käyneet Yhdysvaltain suurlähetystössä varmistamassa, että jos oma mies saadaan paikalle niin kutsu käy. Wikileaks ikävästi paljastaa asian, mutta sen voi jättää lehdessä mainitsematta. Lukekoot netistä.

Mutta voi! Juuri sinä päivänä kun Suomen ja Amerikan Yhdysvaltain pitäisi jälleen solmia lämpimät ja tuttavalliset suhteet, niin Islannin tuhkapilvet estävät lentämisen. Eikä uutta tapaamista järjesty.

Voiko oman porukan ulkoministeri olla huono ulkoministeri, koska ei tavannut amerikan kollegaa?

tpk.fi 4.4.2008
Ja sitten vielä tuo aikaisempi huono ulkoministeri saa kutsun Hillary Clintonin luo. Kalevan pääkirjoitustoimittaja hädissään yrittää selittää, että kyseessä oli vain valmistelukäynti meidän porukoihin kuuluvan tulevan presidentin tulevaa Valkoisen talon vierailua varten.

Huono ulkoministeri tapaa Yhdysvaltain kollegansa vielä seuraavalla viikolla uudelleen. Paljastuu, että molempien tapaamisten tarkoitus oli Lähi-idän tilanteen rauhoittaminen, ei Suomen uusi presidentti.

Hymyilevä eläkeläinen kertoi eilen, että Turun Sanomien pääkirjoituksessa oli arvioitu ettei Tarja Halosesta ole suurmieheksi. Kaleva oli palkannut Jussi Lähteen kirjoittamaan, että viimeiset kaksitoista vuotta on ollut pysähtyneisyyden aikaa.

Turun Sanomien pääkirjoitus antaa ymmärtää, ettei Halonen ole tavannut Yhdysvaltain presidenttiä. Hymyilevä eläkeläinenkin on mennyt lankaan. Virallinen lukema on 26. Se on niin suuri, että sitoutumattomien päätoimittajien klubillakin ymmärretään, että tänään toimensa aloittava uusi presidentti ei koskaan tule sellaiseen lukemaan pääsemään kahdessa kaudessakaan.

Eikä Barack Obama, Mitt Romney, Sarah Palin tai kukaan muukaan mahdollinen Yhdysvaltain presidentti tule pyytämään, että Sauli Niinistö ojentaisi hänen kravattinsa ruotuun.


3 kommenttia:

oscari kirjoitti...

Kiitos todella asiallisesta artikkelista.

Reijo Valta kirjoitti...

Niinistö piti yllättävän hyvän puheen virkaanastujaisissaan. Siinä sanottuja asioita voisivat klubillakin pohtia, ja ottaa vaarin.

Reijo Valta kirjoitti...

Sitoutumattomien päätoimittajien toiminnasta on Ville Ranta tehnyt mainion sarjakuvan uusimpaan Kaltioon: Pikku apulainen.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset