keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Pulmuset, myös sarjakuvana


Nelonen pyörittää puolenyön jälkeen uusintoina Pulmusia. Tv-sarjaa chicagolaisen perheen lähiöelämästä tehtiin amerikoissa yksitoista tuotantokautta 1987-1997. 1990-luvun alkupuolella tv-komedia oli suosituimmillaan, tuolloin myös Suomessa julkaistiin Pulmuset -sarjakuvalehteä.

Yhdysvalloissa Married... with children sarjakuvalehti alkoi ilmestyä 1990. Lehteä julkaistiin säännöllisesti, seitsemän numeroa vuodessa, kahden vuoden ajan. Sen jälkeen parin vuoden ajan jatkettiin erilaisten extra- ja spesiaalinumeroiden julkaisemista.

Suomessa Pulmuset -lehti alkoi ilmestyä 1992. Kustantajana oli Semic, ja päätoimittajana monista muista sarjakuvalehdistä tuttu M. Tulosmaa. Vuonna 1992 ilmestyi kolme numeroa ja 1993 yksi. Tv-sarjan suosio ei heijastunut valintoihin lehtipisteissä. Ei rapakon takana ja vielä vähemmän täällä.

Parin vuosikymmenen takaisten sarjakuvien suurkuluttajien näkökulmasta sarjakuvassa ei oltu osattu hyödyntää aihepiirin kiinnostavinta osaa, Kelly Bundya (Christina Applegate). Toki Kelly (valokuvana) oli useimpien lehtien kansikuvassa, mutta itse tarinoissa hän oli pienissä sivurooleissa. Eivätkä piirtäjät saaneet oikein otetta hahmoon.

Tom Richmondin Kelly.
Toki markkinatutkijat tämän saivat selville. Amerikoissa ilmestyi 1993 kolme Kelly Bundy -extraa. Sarjakuvassa perheen ja seksikkään nuoren naisen yhdistäminen ei vain onnistunut yhtä luontevasti kuin televisiossa.

Potentiaalia olisi ollut. Graafisen internetin alkuaikoina 1990-luvun lopulla useampina vuosina peräkkäin "Christina Applegate nude" oli suosituimpien hakujen joukossa. Turhia olivat ne haut. Applegate ei riisunut toppiaan kuvaajien läsnäollessa.

Dave Schwartz tarjosi otollisempia näkökulmia. 

* Mikko Anttonen on koonnut sarjakuvalistaussivuilleen Pulmuset-lehdissä julkaistut tarinat. Niitä oli kaksi lehdessään (1/1992: Psyko-isi ja Lastenhoito - raaka bisnes, 2/1992: Lemmen linja ja Kenkäkierre, 3/1992: Mamma Bahama ja Viva las Bundys, 1/1993: Makea kosto ja Uranainen iskee)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset