Tänään veitetään Eurooppa-päivää. Ranskalainen Robert Schuman tänään 1950 summasi menneen vuosikymmenen julistuksella, jonka mukaan Saksan ja Ranskan on yhdistettävä hynttyynsä hiili- ja teräsyhteistyön merkeissä.
"Eurooppaa ei rakenneta hetkessä eikä millään kokonaisratkaisulla. Siihen tarvitaan käytännön toimenpiteitä, joilla luodaan ensin aito yhteisvastuullisuus. Euroopan kansakuntien yhdistäminen edellyttää, että Ranskan ja Saksan vuosisatoja kestänyt vastakkainasettelu saadaan poistetuksi. Aloitteen on ensisijaisesti koskettava Ranskaa ja Saksaa."
Kuten niin monta kertaa Euroopan historiassa, ranskalaiset huolehtivat julkilausumasta ja muut käytännön sovellusten kehittämisestä. Syntyneessä Euroopan Unionissa huomioidaan kaikkien mielipide eikä jyrätä ketään. Juhlapäivinä ranskalaisia muistetaan enemmän, mutta muut voivat lohduttautua omilla jättämillään puumerkeillä.
Schuman korosti valtioiden liiton, "korkean viranomaisen", tarvetta kansainvälisten kartellien kuriin saamiseksi. Talouden alalla siinä on onnistuttu kilpailun rajoitusten muodossa. Ainakaan enää ei yritysten valta poliitikkojen yli personoidu.
Vuosikymmen sitten vaikutti siltä, että huppu-urheilun kilpailurakenteet myös muokattaisiin uusiksi. Urheilun kartellit kuitenkin rajattiin kilpailulainsäädännön ulkopuolelle. Kansainväliset urheilukartellit -- urheilun järjestötoiminta -- säilyttivät asemansa. Urheilun kiinnostavuus olisi ollut mennyttä, jos kaikkia huippuja ei samoihin kisoihin olisi enää saatu.
Helsingissä ja Tukholmassa meneillään olevat jääkiekon MM-kisat kertovat kartellien huonosta puolesta. Esimerkiksi Veikko Vasama, kiekkofani Rovaniemeltä, summaa:
Kun hallitseva mestari pelaa kotikisoissaan, tuote on kunnossa ja pääsylippujen luulisi menevän kaupaksi ilman erityisiä kampanjakiertueita ja massiivista mainostusta. Vaan eivät mene, ja syynä on yksiselitteisesti liian korkea hinta.Jääkiekkokartellin hyvänä puolena on se, että sillä on kasvot. Kalervo "Kal€" Kummola on saanut palautetta, ja koko alkukisojen ajan palautteen seuraaminen on ollut urheilutapahtumien keskeistä antia.
Osa urheilutoimittajista onkin keskittynyt lehdistöaitiosta seuraamaan mitä lehtereillä tapahtuu, itse ottelun jäädessä vähemmälle. On nähty miten Areenan vartijat poistavat Kal€a arvostelevia lakanoita piteleviä katsomoista. Virallisena syynä on ollut paloturvallisuus. Siihenkin on keksitty keino: mielipiteensä voi kirjoittaa sammutuspeittoon!
Tviittaava Kullervo Kammola on saanut reilut pari tuhatta seuraajaa muutamassa hetkessä.
Kisojen pääsponsori Skoda on Iltalehden uutisen mukaan harkinnut vetäytymistä kisoista. Uutinen tosin katosi lehden nettisivuilta kuin lakana katsomosta. Iltalehti kertoo nyttemmin ainoastaan, että Skodan suomalainen maahantuoja ei ole vetämässä pois tukeaan kisoilta.
Pari päivää olen miettynyt, että johtuisiko lippujen hinnoittelussa tapahtunut tuloerojen kasvusta. Jääkiekkoliitossa olisi katsottu entisen malliin suomalaisen keskimääräistä tulotasoa hintoja määrättäessä. Että rikkaimman prosentin kasvaneet tulot vääristäisivät keskiarvoa niin, ettei keskiluokalla enää ole varaa lippuihin.
Tuskin niin on. Jorma Ollilan oopperatyöryhmissä on saatettu laskelmia tehdä, mutta ei Jääkiekkoliitossa. Kansainvälisen liiton puheenjohtaja Rene Faselkin on lehtitietojen mukaan arvostellut Suomen korkeita hintoja.
On ajateltu, että tyhmä fanikansa maksaa mitä tahansa. Tyhmä fanikansa äänestää jaloillaan kartellia vastaan.
* Kisoja voi seurata Youtubesta Suomessakin seuraavalla ohjeistuksella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti