keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Kevätsiivous Turkansaaren ulkomuseossa


Turkansaaren ulkomuseo avautuu yleisölle 27. päivä tätä kuuta. Eilen pääsin esittelykierrokselle hieman ennakkoon. Mikään erityisetu ei kierros ollut, paikalla oli myös useita koululaisryhmiä. Lapsista osa oli pirttikoulussa tutustumassa vanhaan kouluun, osa perinteiseen maalaiselämään.

Kevätsiivous oli lähes valmis, haravointi oli vielä hieman kesken. Aluetta esitellyt museonhoitaja Inkeri Syrjänen perusteli omaa osallistumistaan siivoukseen rakennusten kunnon tarkastuksella. "Tämän museon esineitä ovat rakennukset, ja kevätsiivous on vauriotarkastus".


Turkansaaressa on ennen ulkomuseota ollut vain yksi rakennus, kirkko. Se on rakennettu aivan 1600-luvun lopulla, paikallisten asukkaiden itsenäisenä toimeliaisuutena. 1400-luvun lopulta 1800-luvun alkuun saakka Turkansaari oli markkinapaikka. Lähiseutujen asukkaat halusivat hoitaa kirkkoasiansa kauppareissujensa yhteydessä.

Kirkko ei ole seisonut koko aikaa samalla kivijalalla. 1814 se myytiin Ouluun värkkivarastoksi. Sellaisena hirsikehikko palveli 1920-luvulle saakka Oulujokisuistossa Raatissa.

Läheisen Määtän kartanon omistaja tohtori Östen Elfving oli innokas kotiseutuihminen. Hän hankki rakennuksen ja saaren omistukseensa, ja 1925 kirkko vihittiin uudelleen alkuperäiseen käyttöönsä. Vihkijäisissä Elfving toivoi Turkansaaresta syntyvän "pohjoisen Suomen Seurasaaren".


Elfvingiltä työ jäi kesken. Perilliset jatkoivat työtä. Vuonna 1961 perustettiin Turkansaaren säätiö hoitamaan aluetta ja 1989 saari siirtyi kaupungille, osaksi Pohjois-Pohjanmaan museota.

Turkansaaressa ja sen naapurisaarissa muistetaan Oulujokilaakson maalaiskulttuuria. Kaikkiaan alueella on nykyisin 48 rakennusta.


* Turkansaaren ulkomuseo.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset