lauantai 19. toukokuuta 2012

Tinttivisa


Sarjakuvatietovisan laatiminen ilman, että tietää ketä siihen tulee osallistumaan on vaikeaa. Eilen olin Huutomerkin Musteklubilla tuomaroimassa Tinttitietokilpailua, johon juontaja Kari Miettusen kanssa suuntailimme kysymykset.

Jos olet lukenut lapsena tai nuorena jonkin sarjakuvan tai muun kiintoisan tekstin, niin se piirtyy mieleen aivan toisin kuin aikuisena luettu teksti. Pienenä pienetkin yksityiskohdat tarttuvat päähän, kun kukaan ei ole vielä opettanut mitä on olennaista seurata.

Taiteiluna mahdollisten yleisöjen välillä päädyimme laatimaan kysymyksiä jostakin välimaastosta. Videoiden kautta Tinttiin ensimmäistä kertaa tutustuneille kysymykset olivat ihan liian vaikeita. Muut pärjäsivät tasaväkisesti, onneksi eroa kuitenkin syntyi ja yksi voittajajoukkue päästiin julistamaan.

Tintistä on julkaistu suomeksi tietovisakirjakin, Francois Hébertin ja Renée-Héloise Girouxin laatima Tintin tietovisa (Otava 1993). Ainakin osa painoksesta on osin kaksikielinen, yhteispainatuksessa maailmalla osa sivuista on jäänyt ranskaksi.

Kirjan kysymykset ovat pahimmasta päästä todella vaikeita. Niissä Tintti ja kenraali Alcazar saavat todellakin miettiä päänsä puhki.

Mutta sellaiseen ei eilen pyritty. Kysyttiin kevyessä kapakkivisassa seuraavia:1. Mistä ulkonäöllisestä seikasta erottaa toisistaan etsivät Dupontin ja Dupondin?


2. Minkä niminen whisky on kapteeni Haddockin lempijuoma?


3. Missä albumeissa tavataan Tintin kiinalainen ystävä Tsang?


4. Mille Tintin vakiohahmolle Marie-Louise van Cutsem antoi lempinimensä?


5. Mikä oli Bianca Castafioren lempinimi?


6. Kenen tiedemiehen mukaan nimettiin Salaperäisessä tähdessä löydetty alkuaine?


7. Tintti on humalassa kolmessa albumissa, missä? 

Viikonloppu aikaa arvailla. Oikeat vastaukset maanantaina.


1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

1. Dupontin viikset kaartuvat hieman ulospäin.

2. Loch Lomond.

3. Sininen Lootus, Tintti Tiibetissä.

4. Milou.

5. Milanon satakieli.

6. Kustaa Kalisteinen.

7. Tintti Neuvostojen maassa, Särkynyt korva, Kultasaksinen rapu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset