perjantai 26. huhtikuuta 2013

Kansallisen veteraanipäivän tiimoilta


Eilen iltapäivällä oli sotaveteraanien asia esillä kahdellakin tavalla. Keskisuomalaisen skuupin mukaan Yleisradio yritti huijata suorassa tv-lähetyksessä. Lauantaina televisioidaan kansallisen veteraanipäivän pääjuhla Jyväskylästä. Tv-lähetyksen osana oleva seppeleenlasku sankarihaudalle nauhoitettiin jo eilen. Keskisuomalaisen terhakkaat toimittajat Heli Paananen ja Pekka Ilonen havaitsivat toimitukseen tulleista poliisitiedotteista, että osa Tellervonkadusta suljettiin jo eilen seppeleenlaskua varten.

Keskisuomalaisen otsikko "yritti huijata suorassa lähetyksessä" on hieman ennenaikainen, koska suora lähetys on tulossa vasta lauantaina. Huijausyrityksen todisteena toimittajilla on aikaisempi toimintatapa: veteraanipäivien televisiointi on menneinä vuosina hoidettu samoin. Suoran lähetyksen suvantokohtaa (ruokailutauko) varten on nauhoitettu ennakolta materiaalia.  Tämän ovat lähetyksen selostajat ohjelmassa todenneet. Keskisuomalaisen toimittajien mukaan on kuitekin "journalismieettisesti arveluttavaa" silti pitää kuvaruudussa suoran lähetyksen merkkiä. Yleisradion Timo Keränen suostuikin kaupallisen median painostuksen vuoksi lisäämään seppeleenlaskun ajaksi kuvaruutuun tekstin "nauhoitettu 25.4.".

Eilen iltapäivällä Puolustusvoimien Kuvakeskus julkaisi yli 170 000 tiedotuskomppanioiden tk-kuvaajien ottamaa valokuvaa netissä. Sivusto sa-kuva.fi ruuhkautui heti ja sivusto kaatui. Palvelimet eivät kestäneet yli sadantuhannen ihmisen yhtäaikaista kiinnostusta.

Pääesikunnan viestintäosaston mukaan sivusto sisältää kuvia maa-, meri- ja ilmavoimista sekä kotirintamalta. Kuvat kertovat myös puhdetöistä ja lottien tehtävistä, sodan raakuuksia unohtamatta. Tutkijoiden arvioiden mukaan osa kuvista on lavastettuja, esimerkiksi hyökkäyskuvat. Kuvia on digitoitu kolme ja puoli vuotta. Julkistus on ajoitettu tarkoituksella juuri kansallisen veteraanipäivän alle.

Kuvakokoelman kuvat tulevat kaikille vapaaseen käyttöön. Niitä saa vapaasti kopioida, tulostaa ja julkaista. Julkaistaessa lähteen mainitseminen riittää, mitään maksuja ei peritä. Kuvia voi tulostaa aina A3-kokoon saakka hyvällä laadulla.

Puolustusvoimien valitseman tavan soisi yleistyvän myös muissa kuva-arkistoissa. Vaikka julkinen sektori maksuttomuudellaan näin nakertaakin alan kaupallisten toimijoiden voittoja.* SA-kuva-arkisto


2 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Hieno juttu tosiaan tuo kuva-arkiston avaaminen. Kaivoin heti esiin isäni kantakortin, jossa näkyvät ne taistelut, joissa hän oli mukana ja aloin käydä läpi kuvia. Kulttuuriteko, tosiaan.

Reijo Valta kirjoitti...

Vasta nyt itse pääsin kokoelmien äärelle. Monenlaista on.

Oulusta voisi blogiin tehdä ennen ja nyt vertailuja, mietin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset