keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Saamelaisten asu ja asumus (1889)


Ranskan kansalliskirjasto on ilahduttavissa määrin tuonut kokoelmiaan nettiin selattaviksi ja käytettäviksi. Facebookissa Gallica esittelee poimintoja kokoelmista. Kotoiseen Historialliseen sanomalehtikirjastoon verrattuna Gallica on näppärämpi käyttää. Erityisen kiitoksen ansaitsee galleria-näkymä, jonka avulla teoksen/lehden voi käydä läpi nopeasti silmäillen.

Eilen Facebookissa nostettiin esille vuoden 1889 maailmannäyttelyyn tehty kuvakirja, joka esittelee ihmisten asumuksia ja asuja historian hämäristä. Kuvakirjassa on kaikkiaan 25 kuvaa, ja se on aikoinaan kuulunut prinssi Roland Bonapartelle (1858-1924).

Ensimmäisissä kuvissa esitellään kivikauden luolamiesten asut ja asunnot. Eri maailman kulttuurien kautta viimeisellä sivulla päästään Lappiin ja saamelaisiin (kuva yllä).

Vaikka saamelaisasumus vaikuttaa hyvin sievältä ja somalta, sille tuskin on vastinetta todellisuudessa ollut. Eikä millekään muullekaan kuvakirjassa mainitulle asulle tai kotitalolle.



* [Exposition universelle, Paris, 1889, 25 vignettes scolaires en coul. représentant l'évolution de l'habitation/humaine, don du prince Roland Bonaparte]

3 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Gallicaa ei minusta pidä verrata Historialliseen sanomalehtikirjastoon vaan kokonaisuuteen Digitoidut aineistot + Kansalliskirjasto@Doria. Mutta olen samaa mieltä käytettävyydestä.

Reijo Valta kirjoitti...

Aivan oikein. Sama pohja on laajentunut muuhunkin kuin sanomalehtien selaamiseen.

Kansallisarkiston nettipalveluissa on ärsyttänyt myös se, että suora linkki vie englanninkieliseen versioon. Gallicaa tarjotaan aina ensisijaisesti ranskaksi.

Reijo Valta kirjoitti...

Itävallan sanomalehtikirjasto on selailijalle kanssa mukava.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset