maanantai 1. huhtikuuta 2013

Toinen Oona Chaplin


Takavuosina elokuvaohjaaja Charles Chaplinin neljännen vaimon nimi tuli suomalaisille tutuksi ristikoiden kautta. Runsasvokaalinen Oona oli ristikonlaatijoille sopiva sana sijoitettavaksi vaikeammin ratkottavien sanojen lomaan.

Eilen BBC:n The Hour -sarjaa seuratessa alkuteksteistä pisti silmiin tuo tuttu nimi,  Oona Chaplin. Kyse ei ollut ristikko-Oonasta (o.s. O'Neill, 1925-1991), vaan hänen tyttärentyttärestään Oonasta (s. 1986). Kun hahmo näyttäytyi kuvaruudussa paljastui, että tämähän on tuttu näyttelija Game of Thronesista, pohjoisen kuninkaan Robb Starkin vaimo Talisa Maegyr (kuvassa).

Enää eivät ristikontekijät 1970-luvun tapaan tarvitse Chaplinia Oonan vihjeeksi, sillä etunimi alkoi 1980-luvulla voimakkaasti yleistyä Suomessa. Vuoteen 1979 Suomessa oli Oonaksi nimetty alle sata naista (ja muutama mies), sen jälkeen nimi on yleistynyt huimasti. 1980- ja 1990-luvuilla nimen sai reilut 2600, uuden vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä yli 3300 suomalaista. Parina viime vuonna Oonaksi on ristitty yli seitsemän sataa lasta.

Wikipedia tietää kuuluisiksi Ooniksi yleisurheilijat Hujasen, Kettusen ja Sormusen, näyttelijä Louhivuoren ja jääkiekkoilija Parviaisen. Salatuissa elämissä eräs roolihahmo on Oona Kiviranta.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset