maanantai 29. huhtikuuta 2013

Papukaijannokkaan


Oulun yliopistonkirjaston uutuushyllyllä oli mielenkiintoisen oloinen teos, Kerkko Hakulisen ja Sirkka Paikkalan Pariisista Papukaijannokkaan - Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet (Kotimaisten kielten keskus 2013). Hyvin nopeasti selvisi ettei kyse ole tutkimuksesta, jossa selvitettäisiin suomenkielisten ulkomailla sijaitsevien maantieteellisten paikkojen nimien alkuperää. Kyse on yksiin kansiin laitetuista kahdesta luettelosta, joista toinen on aakkostettu suomalaisten eksonyymien (suomenkieliset nimet, jotka poikkeavat paikallisesti käytetyistä) mukaan ja toinen endonyymien (paikallisesti käytettyjen nimien) mukaan.

Pitkien luetteloiden tarkastelussa on oma viehätyksensä. Kirjan kanssa vierähti hyvä tovi. Ranskan pääkaupungin ohelle nimeen nostettu Papukaijannokka on Kambodžan kaakkoinen uloke, joka muistuttaa koukkunokkaisen linnun ylä- ja alaleukaluiden pidentymää. Paikkallisesti niemimaata kutsutaan Svay Rieng, englanniksi Parrot's Beak.

Eksonyymien luettelossa on noin kaksi ja puoli tuhatta paikannimeä. Pääsääntöisesti luetteloon on otettu vain kaupunkia suurempia paikkakuntia. On joukossa silti joitakin pienempiäkin paikkoja, esimerkiksi Kananen, kylä Murmanskin alueelta (venäjäksi Kovdozero).

Endonyymejä on hieman enemmän, 3200. Tämä johtuu siitä, että luettelossa paikalliset ja englanninkieliset nimet. Arabian Al-Atlas al-Wasti on suomeksi Keski-Atlas ja Al-Atlas as-Saghir Anti-Atlas.

Teoksessa on yritetty koota joitakin nyrkkisääntöjä suomenkielisten nimien muodostumisesta. Poikkeuksia säännöistä on kuitenkin niin paljon ettei niiden opettelu juurikaan hyödytä. Maantieteellinen muoto saari tai niemi pitäisi kirjoittaa yhteen pääsanan kanssa, mutta silti on olemassa Omanin sulttaanikuntaan kuuluvat Kuria Muria -saaret Arabianmeressä.

Eurooppalaisista nimistä useimmille eniten hankaluuksia tuottaa Iso-Britannia. Nykyisten suositusten mukaan valtio on joko Britannia tai Yhdistynyt kuningaskunta. Iso-Britannia on se saari, jolla valtio pääosin sijaitsee. Se saaristo, johon Iso-Britannia kuuluu on nimeltään Britteinsaaret.

Luettelot on julkaistu kielenhuollon avuksi. Sellaiseen se on omiaan, ja myöskin satunnaiseen ihmettelyyn. Tiesittekö, että Aataminsilta on särkkäjono Intian ja Sri Lankan välillä?


2 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Sri Lankassa on myös Aataminhuippu, ja siellä, näkökulmasta riippuen, joko Buddhan, Shivan tai Aatamin jalanjälki.

Reijo Valta kirjoitti...

Mielenkiintoista! Näkyy paikalle annetun moniaisia nimiä. Sinhalan Sri Pada viitannee ilmeisesti jalanjälkeen.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset