lauantai 12. huhtikuuta 2014

Jurin yö


Tänään 1961 Juri Gagarinista tuli ensimmäinen avaruudessa käynyt ihminen. Vostok 1 -lento kesti 108 minuuttia. Lennon jälkeen Gagarin kiitteli matkan aikana näkemiään maisemia kauniiksi.

Gagarinin lento oli tekniikan riemuvoitto. Niinpä sitä juhlitaan edelleen, tänään vietetään kaikilla maailman mantereilla Jurin yötä. Avaruusharrastajat ja -ammattilaiset kokoontuvat juhlimaan avaruuden valloittamisen alkusysäystä.

Jurin yötä vietetään Suomessakin. Helsingin yliopiston tähtitieteen opiskelijoiden ainejärjestö pitää neuvostofuturistiset bileet uudella ylioppilastalolla. Tänä vuonna jo kymmenettä kertaa.

Vuodesta 2011 lähtien 12. huhtikuuta on ollut YK:n nimeämä Miehitettyjen avaruuslentojen päivä.* Kuva: 108 minutes 50 years ago, katso myös Juri Gagarin - 1961.


4 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Lennon 50-vuotisjuhlien aikaan Joni Skiftesvik muisteli Gagarinin Suomen vierailua Ylellä: Matkapahoinvoiva avaruuslentäjä.

Valto Ensio kirjoitti...

Varsin huvittavan suurellista tuo "avaruuden valloittamisen" vuosipäivän juhlinta.

Montako promillen biljoonasosaa sieltä ihmiskunnan haltuun on pyykitetty?

Tai ylipäätään voiko mitään lukemia avaruuden valloituspuuhissa edes esittää.

Reijo Valta kirjoitti...

Onhan se. Nämä viimeiset tiedot maailmankaikkeuden alkuräjähdyksestä vielä pienentävät promillesosia. Uudet tiedot kun antavat ymmärtää, että maailmankaikkeuksia olisi useampia.

Taidettiin laskelmia valloittamisen laajuudesta tehdä jo 1960-luvulla amerikkalaisten kuumatkan yhteydessä.

Riku Riemu kirjoitti...

Päinvastoin, Valto, minä juhlin avaruuden valloittamisen vuosipäivää ja Gagarinia! - 52, mikä ei kuitenkaan ole se sama kuin elämän tarkoitus,42.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset