tiistai 1. huhtikuuta 2014

Surullisia lauluja Euroopan sydämestä


Eilen ja tänään Kajaanissa esitetään Kristian Smedsin käsikirjoittamaa Sad songs from the heart of Europe -näytelmää. Kuten käsiohjelma kuvaa, näytelmä on F. M. Dostojevskin aiheuttama. Se kuvaa Rikoksen ja rangaistuksen tarinan Sonjan silmin. Lappeenrannan kaupunginteatterin tuotannon on ohjannut Jari Juutinen ja monologinäytelmän pääroolissa oli Liisa Sofia Pöntinen.

Näytelmä on jaettu lauluihin. Alussa Sonja on prostituoitu, joka rahoittaa isänsä juomisen. Äitipuoli laittaa lapsensa maailmalle viinan, liiman ja pillereiden voimin. Lavalla on varsinainen tuhansien murheellisten laulujen maa.

Sonja pääsee pinnalle, elää kituuttaa musiikinopettajana ja rakastuu. Olisiko vastarakkauden saaminen turhan suuri toive? Rakkauden kohteella on kuitenkin omat kuvionsa.

Näytelmän aihe tuntuisi sijoittavan Euroopan sydämen Pietariin. Puhutaanhan venäläisestä suurisydämisyydestä. Teos ei puitteiltaan oikeastaan sijoitu mihinkään fyysiseen paikkaan, sitä luonnehtii onnen ja omaisuuden uusjako. Sellaista on tapahtunut muuallakin kuin Venäjällä.

Pöntinen siirtyi sujuvasti roolista toiseen. Helposti hän sai ryyppykavereita lavalle, ja sai yleisön muutenkin mukaansa. Raskolnikov oli särmätön, mutta se olikin hahmon yleinen olemus.

Mukava ilta Kajaanin Sissilinnassa. Ei saisi toive vastarakkaudesta olla liian suuri.


* Kajaanissa esitys vielä tänään klo 19.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset