keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Millaisen Lenin-museon sinä haluat?


Eilen Kultakuumeessa käsiteltiin Tampereen Lenin-museota. Vuoden alusta museo on ollut osa Työväenmuseo Werstasta, ja nyt museota aiotaan uudistaa. Tähän kaivataan apua yleisöltä. Museon nykyinen näyttely on vuodelta 1986, museo on avattu yleisölle vuonna 1955. Vuodesta 1993 lähtien Tampereen Lenin-museo on ollut ainoa laatuaan koko maailmassa.

Lenin-museoilla on Suomessa ollut erityinen merkitys. Tampereen museo on tunnetumpi, se sijaitsee salissa, jossa Lenin ja Stalin tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1905. Kylmän sodan aikana Suomessa vierailleet neuvostojohtajat vierailivat museossa ja samalla isännät saivat mahdollisuuden kertoa vieraiden kotimaan perustajan pitäneen Suomea arvossa ja tunnustaneen sen itsenäisyyden ensimmäisenä valtiona maailmassa, antaneen Suomelle itsenäisyyden. Sitä, että Leninin tunnustus oli edellytyksenä länsivaltojen tunnustukselle, tuskin itävieraille mainittiin.

Koska Lenin ja Stalin olivat tuossa salissa ensimmäisen kerran tavanneet, Suomen ystävyys saatiin ulotettua myös Leninin seuraajaan, vaikka suurempia perusteita sille ei ollut.

Toinen Lenin-museomme oli Helsingissä. Oikeastaan se oli muistohuone Kustaa Rovion entisessä asunnossa. Lenin punkkasi siellä kesällä 1917 matkalla Pietariin.

Kyynisesti ajatellen suomalaiset tekivät kaikkensa, että meidän Lenin-museomme tulisi huomatuksi. Esimerkiksi valtion budjetissa Lenin-museoille oli oma momenttinsa. Muut museot saivat tyytyä yhteen ja samaan momenttiin.

Kun kysytään millaisen Lenin-museon sinä haluat, niin vastattakoon, että autenttisessa tilassa, tuossa samassa työväentalon salissa sijaitsevan. Tieto siitä, että on samassa huoneessa kuin nuo historian vaikuttajat, on merkittävämpi museokokemus kuin minkään näyttelyn sisältö.


* Lenin-museo
* Millaisen Lenin-museon sinä haluat?


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset