perjantai 28. marraskuuta 2014

Missä tietosanakirjat?


Siihen aikaan, kun aloitin kirjastonkäyttäjänä, tietosanakirjat olivat jokaisessa kirjastossa esillä näkyvällä ja helposti löydettävällä paikalla. Eri tietosanakirjojen rivistöt olivat helposti löydettävissä ja selailtavissa. Ajat ovat muuttuneet.

Eilen piti tarkastaa miten 1900-luvun alun Tietosanakirjassa oli eräs tuolloin ajankohtainen asia määritelty. Käveleksin aikani ympäri Oulun yliopiston kirjastoa, tietosanakirjojen hyllyjä ei enää ollut tutuilla paikoilla. Tosin pitkilleen en ole tarvinnut mitään uudemmasta tai vanhemmasta tietosanakirjasta katsoa, joten muistikuvat noiden kirjasarjojen sijainnista saattoivat olla vaikkapa kymmenen vuoden takaa.

Lopulta sijainti piti tarkistaa tietokoneelta. Kirjastoluettelo opasti ryhmätyöhuone 253:en. Siellä hieman orpoina, erillään muista kokoelmista olivat kirjaston tietosanakirjasarjat.

Uusi hyllypaikka toi mieleen, että näitä fyysisiä kirjasarjoja ei todellakaan kovin paljoa enää käytetä. 1980-luvulla ei kai olisi tullut mieleenkään sijoittaa faktaopuksia tilaan, joka ei ole koko ajan yleisön helposti käytettävissä. Tai ainakaan kukaan ei olisi mennyt työskentelemään tilaan, jossa tietosanakirjat ovat. Eihän siinä olisi hetken rauhaa saanut.


* Tietosanakirja. Wikipedia.


2 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Mielenkiintoinen havainto!

Linkittämässäsi Wikipedia-artikkelissa on mukana linkki Projekt Runebergin sivujen Pieneen tietosanakirjaan. Projekt Runeberg tarjoaa myös 1900-luvun alun Tietosanakirjan, mutta en tiedä onko kaipaamasi versio.

Reijo Valta kirjoitti...

Juuri tuo jälkimmäinen oli jota etsin. Kirjastolla olin käymässä, kun tarve tuli mieleen, joten hyllystä ajattelin asian olevan nopeammin tarkastettavissa.

Oulun yliopistolla kirjastoja on yhdistetty ja näköjään tietosanakirjat ovat saaneet väistyä muiden kirjojen tieltä sivummalle.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset