keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Hiirenloukun esitykset jatkuvat ja jatkuvat


Tänään 1952 esitettiin Lontoon Ambassadors' Theatressa ensimmäisen kerran Agatha Christien näytelmä Hiirenloukku (The Mousetrap). Näytelmän ensi-ilta oli ollut edellisessä kuussa Nottinghamissa. Lontoossa näytelmä on ollut ohjelmistossa siitä lähtien. Vuonna 2012 vietetyn 60-vuotisjuhlan kunniaksi näytelmä lähti kiertueelle muihin Ison-Britannian teattereihin ja kiertue jatkuu edelleen, ja edelleen ainakin vuoden 2016. Kiertueen aikana Hiirenloukun esitykset Lontoossa, nykyisin St. Martin's Theatressa, jatkuvat normaalisti. Tämän illan ja huomisen näytäntöihin on vielä hyvin lippuja saatavissa. Perjantain näytökseen liput alkavat olla vähissä.

Rikoskirjallisuuden yksi suurista, Agatha Christie (1890-1976) kirjoitti näytelmän samasta aiheesta kirjoittamansa Three Blind Mice (Kolme sokeaa hiirtä) radiokuunnelman ja novellin perusteella. Vuonna 1945 Briteissä oli laajasti julkisuudessa esillä oikeudenkäynti, jossa kasvattivanhempia syytettiin 12-vuotiaan Dennis O'Neillin kuolemasta. Kasvattilapsi oli kuollut aliravitsemuksen ja fyysisen väkivallan aiheuttamaan terveyden romahtamiseen.

Oikeustapauksen seurauksena Ison-Britannian lainsäädäntöä muutettiin. Christien aiheen innoittamana tekemä kuunnelma esitettiin 1947 ja novelli julkaistiin seuraavana vuonna. Näytelmänkin nimeksi oli tarkoitus tulla Three Blind Mice, mutta koska sen nimistä näytelmää oli esitetty 1930-luvulla niin uutuudelle annettiin uusi nimi. Christien lanko Anthony Hicks ehdotti nimeksi Hiirenloukkua. Sen nimiseen näytelmään on viittaus Shakespearen Hamletissa.

Agatha Christie ei uskonut näytelmänsä pysyvän ohjelmistossa pitkään. Siihen liittyen tai liittymättä hän lupasi näytelmän tekijänoikeustulot syntymäpäivälahjaksi veljenpojalleen Matthew Prichardille. Christie ei pitänyt Lontoon teatterikriitikkojen tavasta kertoa näytelmien juonista liikaa, joten kaikissa esityksissä tekijän toive loppuratkaisun salaamisesta kerrotaan yleisölle. Lisäksi Christie toivoi ettei novellia julkaistaisi uudelleen ennen kuin näytelmän esitykset ovat päättyneet. Elokuvaakaan aiheesta ei saisi tehdä ennen kuin on kulunut puoli vuotta näytelmän loppumisesta.

Näytelmästä tuli odotuksista huolimatta pysyvä katsomon täyttäjä. Suuren tarjonnan Lontoossa sellainen oli harvinaista. Jo syyskuussa 1957 siitä tuli pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty näytelmä maassa. Novellia tai elokuvaa Hiirenloukusta britit saanevat odottaa vielä pitkään. Nykyisin näytelmää esitetään Lontoossa joka arki-ilta 19:30 ja iltapäivämatineana kahdesti viikossa. Näytäntöjen määrä on jo yli 26,000.

Suomalaisille lukijoille Hiirenloukku-novelli tuli tarjolle vuonna 1977 osana samannimistä novellikokoelmaa (WSOY). Uusintapainos siitä on otettu viimeksi vuonna 1996. Paasilinnan kustannusohjelmassa on näytelmän käsikirjoitus. Se ilmestynee lähiaikoina.


* St. Martin's Theatre: The Mousetrap.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset