tiistai 24. marraskuuta 2015

Mauno Oittisen Diego Rivera


Tänään 1957 kuoli tunnustettuna ja palkittuna Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez (s. 1886), paremmin Diego Riverana tunnettu meksikolainen seinämaalauksillaan kuuluisaksi tullut taiteilija. Nykyisin Rivera taidetaan muistaa paremmin Frida Kahlon aviomiehenä.

Diego Riveran ja Frida Kahlon vierekkäiset talot ovat nykyisin taiteilijoiden kotimuseoina. Viime kuussa Yle Radio1 esitti uusintana Aune Warosen, Pentti Männikön ja Hannu Kariston Todellisen tarinan Mauno, tyttö ja Diego. Radiodokumentin lähtökohtana oli Riveran kotimuseossa oleva Mauno Oittisen veistämä kipsipää. Kuka oli tämä suomalainen ja miten hänen käsiensä tuote oli päätynyt Meksikoon?

Riveran ja Kahlon yhteisö oli avoin kulkijoille. Siksi kai Oittinenkin otettiin vieraana vastaan. Kuvanveistäjä Mauno Oittisen (1896-1970) vaiheita ja uraa Suomessa ja Yhdysvalloissa dokumentti valotti päällisin puolin. Oittisen elämä ja taiteellinen ura odottaa vielä tarkempaa tutkijaan.

Etsiessä tietoja Riverasta ja Oittisesta päädyin Koti-Kajaanin lehdille. Sama dokumentti oli saanut myös Pirjo Mikkonen-Joublancin kiinnostumaan aiheesta. Hän oli jopa käynyt Meksikossa Riveran museossa tutustumassa veistokseen. Kajaanin Elias Lönnrot on Oittisen työ vuodelta 1940.

Naisten kaatajana tunnettu Rivera hämmästytti Oittisen puolison täysin. Rivera kuiskutti hänelle selvällä suomella "Minä rakastan sinua". Suomea Rivera oli oppinut ensimmäiseltä anopiltaan. Pietarilaissyntyisen Angelina Belovan äiti oli lähtöisin Suomesta.

Kytköksiä oli siis enemmänkin kuin tuo patsas.


* Pirjo Mikkonen-Joublanc. Diego ja Elias. Koti-Kajaani 8.1.2014. (juttu on sivulla 8)


4 kommenttia:

Valto Ensio kirjoitti...

Onkohan Oittinen sattunut lounaalle Riveran ja Kahlon luona kun vieraana on ollut myös Lev Trotski?

Valto Ensio kirjoitti...

Oittinen on sen verran harvinainen sukunimi (nyk. nimenä 566 kpl, lähde vrk.), että pitää ihan kertoa, vaikka mitään merkitystä sillä ei liene, että kun kummini Siljan tytär Aune muutti Helsinkiin, avioitui hän siellä Helmer Oittisen kanssa.

Semmoinen hiljainen, kiikkustuolissa villasukat jalassa viihtyvä se Helmer taisi olla kun taas Aunen ääni kuului tyynellä ilmalla kymmenen km:n päähän jos suunsa avasi.

Kaksi poikaa heillä, nyt jo vainajoituneilla oli, että kaipa suku on jatkunut.

Reijo Valta kirjoitti...

Tarkkaan ei Oittisten vierailun aikaa tiedetä, mutta Amerikoissa pariskunta oli 1946-1960. Kahlo kuoli 1954 ja Rivera siis 1957, joten 1950-luvun alku on todennäköisin aika vierailulle. Trotskin Stalinin kätyrit kävivät poistamassa päiviltä jo 1940, joten samaan pöytään vieraat eivät sattuneet.

Valto Ensio kirjoitti...

Luin juuri Topi Kärjen maininnan sisarestaan Lahja Maria Oittisesta (os.Kärki) joka on elämäkerran (Tammi, Maarit Niiniluoto 1982 s. 25) kirjoittamisen aikoihin elellyt eläkkeellä ollen Lempäälässä. Syntymäaikaa ei mainita, mutta lienee 1910-luku.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset