perjantai 6. marraskuuta 2015

Mäen kuulumisia


Eilen alkaneella Oulun sarjakuvafestivaalilla ohjelmassa oli muun muassa tapahtumia Oulun pääkirjastolla. Ville Hänninen esitteli kirjaston toisessa kerroksessa olevan Poika Vesanto -näyttelyn ja Jarkko Korpua veti lukupiiriä Kari Sihvosen sarjakuvista. Sarjakuvataiteilija oli itse paikalla. Kirjaston Pohjoista kirjallisuutta-haastattelusarjassa Pakkala-salissa jututettiin Jyrki Mäkeä.J. A. Mäki on yksi niitä sarjakuvataiteilijoita, jotka piirtäneet aina vaikka varsinainen esikoisteos ilmestyi vasta vuonna 2011. Mäki esitteli varhaisimpia säilyneitä sarjakuviaan, joita hän oli tehnyt omaksi ilokseen. Äidin ansiosta hänestä tuli julkaistu tekijä jo seitsenvuotiaana. 1970-luvulla Mäen sarjakuvia julkaistiin Arja-tädin Seurassa pitämässä Pikkuseura-lastensivuilla ja NonStopissa peräti kolme kertaa - tosin kaksi kertaa nimimerkillä.

Mäki kertoi olleensa vuonna 1980 mukana perustamassa Oulun sarjakuvaseuraa. Hän oli käynyt seuran tapaamisissa, mutta lähinnä Nuortimon Ranskasta hankkimien sarjakuvien vetämänä. Toisten keskusteluista tarttui kuitenkin vinkkejä omaankin tekemiseen. Noinkin voisi tehdä. 90-luvulla sarjakuva jäi musiikin varjoon, mutta viimeiset vuodet se on kuulunut jokapäiväiseen elämään.


Kirjastonhoitaja Soile Hirvasniemen haastattelussa käytiin läpi Hermolomamatka (Like 2011) ja Kiskoja (Like 2014). Valten seikkailut ovat saamassa jatkoa. Mäki esitteli kannen ja muutamia valmiita sivuja. 148-sivuiseksi venynyt tarina on vielä kesken, julkaiseminen on sovittu syksylle 2016.


Valten seikkailujen neljäskin osa on pyörinyt paljon Mäen mielessä. Hän on kuitenkin yrittänyt hillitä uuden käsikirjoituksen aloittamista, koska edellinen olisi saatava piirretyksi valmiiksi. Yleisökysymykseen siitä, mikä on vaikeinta sarjakuvan tekemisessä, Mäki vastasikin, että itsekuri.

Mäki työskentelee nykyisin Iik! kauhuelokuvafestivaalien toiminnanjohtajana. Niinpä virkaan kuului muistuttaa, että Iin yöväentalolla näytetään taas filmejä 13.-14. marraskuuta.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset