Alejandro Jodorowski – Francois Boucq
Bouncer, osa 1 Kainin silmä
suom. Heikki Kaukoranta
Jalava 2015
Villi länsi on populaarikulttuurin yksi suosituimmista aiheista. Historiallisesti hyvin lyhyt ajanjakso Yhdysvaltojen preerioilla kasvoi jo 1800-luvulla viihdeteollisuuden hyödyntämäksi amerikkalaiseksi kansallisromantiikaksi, americanaksi. Sarjakuvissakin western on ollut pitkään suosittu lajityyppi. Italialainen Tex Willer on edelleen seurattu ja hyvin myyvä sarjakuva Suomessa.
Villin lännen käsittely on muuttunut vuosien varrella. Arkkityyppiset hahmot ja tutut sankarit ovat saaneet uusien sukupolvien käsittelyssä erilaisia sävyjä. Yksi ensimmäisistä yrityksistä päivittää villi länsi 2000-luvulle on Jodorowskin ja Boucqin Bouncer. Ranskankielisessä maailmassa albumisarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2001 ja se on jo edennyt yhdeksänteen osaan.
Chileläinen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Alejandro Jodorowski (s. 1929) ja ranskalainen sarjakuvataiteilija Francois Boucq (s. 1955) ovat molemmat tehneet pitkän uran sarjakuvan parissa. He tarttuvat aiheeseen ammattitaidolla ja perinnetietoisesti. Tuloksena on upeasti kuvitettua kerrontaa, joka alkaa rakentua klassisen ydinperhetragedian ympärille.
Bouncer on yksikätinen portsari Inferno-nimisessä saluunassa. Kapakka on Barro Cityssä, jossa seriffin virkaikää ei lasketa vuosissa vaan viikoissa. Vanhempansa menettänyt veljenpoika Seth tarvitsee Bouncerin apua. Isän ja äidin murhaajaksi osoittautuu Sethin toinen setä Ralton.
Jodorowski kasaa albumisarjan ensimmäiseen osaan paljon erilaisia aineksia. On joukko sisseiksi hajaantuvia hävinneen etelän sotilaita, kokoelma erilaisia tyyppejä Barro Cityssä, rikollisjengi johtajineen, piilopaikka Grand Canyonissa, piilotettu aarre ja veljesvihaa. Näistä saa hyvinkin pitkän, jännitteisen ja kiinnostavan tarinamaailman.
Bounceria on useasti verrattu suosikkisarjoihin Blueberry ja Comanche. Bouncer on kuitenkin selkeästi raaempi ja siinä ei ole verrokkien poikamaista seikkailullisuutta. Jodorowskin käsikirjoittamasta villistä lännestä puuttuu toivo ja tulevaisuudenusko. Rajamaa ei ole mahdollisuuksien vaan lohduton maa.
Kosto, viha ja ahneus ovat tarinan aineksina ikuisia. Veljesmurhilla on pitkä ja synkkä kirjallinen historia. Rajaseudun maisemat Boucq piirtää silmiä hivelevästi, maisema toimii myös kontrastina julmille teoille.
Julkaistu Kaltiossa 2/2015.
Kirjojen keskellä -blogissa Bounceria on luettu pitkälle.
1 kommentti:
Toisen osan Armottomien laupeus arvio linkin takana.
Lähetä kommentti