lauantai 28. marraskuuta 2015

Välimeren yli appelsiineja poimimaan


Euroopan parlamentilla on oma LUX-elokuvakilpailu. Sen loppukilpailuun on valittu kolme elokuvaa ja myös yleisöllä on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Jotta voisi asiasta ilmaista valistuneen mielipiteensä, Euroopan parlamentti tarjoaa yleisölle mahdollisuuden nähdä ehdokkaat. Suomessa filmejä on näytetty elokuvateattereissa kuudessa suuremmassa kaupungissa. Oulussa, kuten Kuopiossa ja Joensuussa, nähtiin eilen ehdokkaista ensimmäinen, Jonas Carpignanon Mediterranea (2015). Huomenna ja sunnuntaina luvassa on Deniz Gamze Ergüvenin Mustang (2015) ja  Kristina Grozevan ja Petar Valchanovin yhteisohjaus Urok (2015). Etelä-Suomessa elokuvat on näytetty jo aikaisemmin tässä kuussa.

Ensimmäisen elokuvan ja kahden muun esittelyn perusteella Euroopan parlamentti on valinnoissaan suosinut ajankohtaista yhteiskunnallista keskustelua taustoittavaa tai käsittelevää filmiä. Mediterranean käsittelee siirtolaisuutta, Mustang nuorten naisten asemaa Turkissa ja Urok varallisuuden vaikutusta käsitykseen oikeudenmukaisuudesta. Euroopan parlamentti on jo alkuviikosta ehtinyt valita näistä voittajaksi Mustangin. Yleisöäänestys jatkuu vielä ja tunnustus jaetaan heinäkuussa 2016.


Eilen nähty Mediterranea perustuu tositapahtumiin. Kokija, burkinafasolainen Koudous Seihon, on itse päässyt elokuvan päärooliin (kuvassa valkeassa paidassa). Matka Saharan eteläpuolelta kohti Italiaa alkaa kaverusten katsoessa bilevideota facebookista. Siellä tuttu tanssi ja joi nättien tyttöjen kanssa Rihannan soidessa.

Matka noudattaa mediasta tuttuja reittejä. Henki on herkässä aavikolla ja merellä. Kalankasvatusaltaan reunalta huimapäät poimitaan laivaan ja Italiaan. Miehet pääsevät heti töihin, appelsiinien satokausi kun on alkamassa ja poimijoita tarvitaan paljon.

Päähenkilö Ayiva on reipas, sosiaalinen ja sopeutuva. Hän lähettää rahaa kotiin ja uusinta tietotekniikkaa tyttärelleen. Silti italialaiset kohtelevat kuin koiraa, ohjaaja Carpignano alleviivaa. Sesongin loputtua alkavat ongelmat. Poliisi häätää poimijat ja paikallisten rasistien kanssa syntyy yhteenottoja. Ayiva katsoo skypestä kuinka hänen tyttärensä tanssii Rihannan tahtiin.

Elokuva kertoo tarinan. Katsoja jää miettimään eikö Etelä-Euroopan viljelijöiden suurta kausityöntekijöiden tarvetta voisi tyydyttää jotenkin inhimillisemmin. Siihen varmaan europarlamentaarikot voisivat vaikuttaa.


Tänään klo 17 elokuvateatteri Studiossa on siis voittajaelokuvan vuoro. Vapaa pääsy.


* OEK: Lux-elokuvat


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset