perjantai 4. maaliskuuta 2016

Ensimmäinen auton yliajama suomalainen


Olen käynyt läpi suomalaista sanomalehdistöä ja kartoittanut auto-onnettomuuksia. Vaikuttaisi siltä, että ensimmäinen auton yliajama suomalainen olisi Turun seuduilta kotoisin oleva Emil Achrén. Esimerkiksi Kansan Lehti kesäkuussa 1903 raportoi hänen joutuneen automobiilionnettomuuteen. Kolari ei sattunut Suomessa vaan Bostonin liepeillä Maynardissa Yhdysvalloissa.

Suomalainen automobiilionnettomuudessa Pohjois-Amerikassa. Kun hra Emil Akrén, kotoisin Turun läänistä, ajoi polkupyörällä toukok. 23. p. Maynartista [Maynard] West actouviin [West Acton] vievää tietä ajoi eräs amerikkalainen lääkäri Draitz ja eräs neekeri automobiilillä täyttä vauhtia hänen polkupyöränsä päälle. Polkupyörä meni heti pieniksi palasiksi ja Akren itse joutui automobiilin alle. Ajajat jatkoivat matkaansa, hiljentämättä vähääkään hurjaa kulkuansa.
   Mutta samassa sattui paikalle eräs toinen lääkäri joka tunsi ajajat. Hän myöskin antoi loukkaantuneelle ensimmäisen avun. Asia on nyt vedetty jyryoikeuteen. Vahingonkorvauksena vaatii hra Akrén 200 dollaria. Loukkaantuneen vammat eivät ole hengen vaarallisia — kirjoitetaan meille Amerikasta. (Kansan Lehti no 64 9.6.1903)
Jonkinlainen vaiva Achrenille onnettomuudesta kuitenkin jäi. Myöhemmin samana kesänä Suomen Kansa kertoi hänen vaiheistaan seuraavasti:

Suomalainen voittanut amerikalaiset painonnostossa. "Uudelle Auralle" kirjoitetaan Yhdysvalloista:
   South Poultneyn suuressa painonnostokilpailussa heinäk. 24 p. voitti hra Emil Achren loistavasti. Nostettava oli 48 kiloa painava puntti ja täytyi nostaa erikseen kummallakin kädellä. Achren nosti tuon painon oikealla kädellä 19 kertaa. Vasemmalla kädellä hän ei voinut nostaa syystä ettei se ollut vielä oikein terve, se kun loukkaantui keväällä automobiili-onnettomuudessa. Paras nostaja amerikkalaisista oli James Bell. Hän nosti 10 kertaa oikealla, ja 8 vasemmalla kädellä, yhteensä 18 kertaa. Kilpailijoita oli 35. Muut nostivat 10 ja 8 kertaa.
   Suuriksi levisivät amerikkalaisten silmät, kun hra Achren nosti enemmän yhdellä kädellä kuin he kahdella. Heti tarjottiin Achrenille paikka suuressa amerikkalaisessa sirkuksessa 60 dollarin kuukausipalkalla, mutta Achren ei ottanut tarjousta vastaan, sanoi vaan, ettei tahtonut kunniaa itsellensä, mutta lupasi mennä Poultneyn Urheiluseuran puolesta syyskuussa Chikagon suureen nostokilpailuun. Suuri kansanpaljous oli läsnä kilpailussa ja suuresti ihmettelivät hra Achrenin nostoa, sillä hän ei nostanut minkään konstin avulla, vaan hiljaa mutta voimakkaasti. Hra Achren on lyhyenläntä kasvultaan, mutta kaikki jäsenet todistivat, että niissä on voimaa. Suuresti amerikkalaiset ihailivat ja hurrasivat Suomen iloista nuorukaista. Hän on ainoa suomalainen Poultneyssä [Vermontin osavaltiossa] ja on vasta viime kevännä tuohon maahan tullut. (Suomen Kansa no 178 12.8.1903)
Vaasa lisäsi painonnostouutiseen vielä, että

Achrénille hurrattiin huikeasti ja naiset heittelivät hänen päälleen kymmenittäin kukkakimppuja. (Vaasa no 73 13.8.1903)


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset