tiistai 22. maaliskuuta 2016

Juminkeossa


"Kiertää päivän, kiertää kuun, vaan ei kierrä juminkekoa" tietää vanha kansa. Siitä mitä vanha kansa tarkoitti juminkeolla on useita kilpailevia teorioita. Kuhmossa Juminkeko on Kalevalan ja kalevalaisen kulttuurin informaatiokeskus. Juminkeko pitää yllä ja tuo esille kalevalaisia aiheita muun muassa näyttelyin.


Parhaillaan Juminkeossa on esillä syyrilaissyntyisen Jan Jwam Kurimin (s. 1975) näyttely. Suomessa kymmenisen vuotta asunut Kurimi oli löytänyt kalevalaisen mytologian jo synnyinmaassaan. Hänen maalauksissaan on Gallen-Kallelan luoma kuvamaailma vahvasti läsnä. Kurimin käyttämä sekatekniikka kangaspaloineen ja koruineen toi tuttuun kuvastoon uutta säväystä.


Juminkeossa oli myynnissä hyvä valikoima alaan liittyvää kirjallisuutta. Tarjolla oli myös Juminkeon kustantama Kalevala-värityskirja, joka oli kuuleman mukaan viime aikoina myynyt hyvin. Värityskirja on julkaistu jo vuonna 2010, joten Kainuussa on osattu ennakoida tulevia trendejä hyvin.


Näyttävästi olivat esillä myös Juminkeossa työskentelevän Marko Raassinan Kalevala ja Kullervo -sarjakuvakirjat. Raassinan Kalevala yllätti nousemalla viime vuoden myydyimpien suomalaisten sarjakuvien joukkoon.

Mitä Juminkeko lieneekään, niin kannattaa kiertää sen kautta.


* Juminkeko

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset