tiistai 8. joulukuuta 2009

Typeryyden aikakausi


Berliinin kirjeenvaihtajani ystävällisesti vinkkasi, että Age of Stupid -niminen dokumentti kannattaisi katsoa jos joskus Suomeen tulee. Eilen illalla FST5 sen esitti nimellä Typeryyden aika (2008). Kyse on kehyskertomukseltaan vuoteen 2055 sijoittuvasta draamadokumentista, jossa jossakin Huippuvuorien tienoilla olevassa ihmiskunnan arkistossa ihmetellään miten maailma pääsikin tuhoutumaan.

Franny Armstrongin ohjaamassa dokumentissa käsitellään monia tuttuja ilmastonmuutoksen ilmiöitä, sekä pieniä että suuria. Käydään New Orleansissa ihmettelemässä Katrinan tuhoja, tsunamin aikaansaannoksia ja Alpeilla jäätiköiden sulamista. Tulevaisuuden ihmettelijää näyttelee Pete Postlethwaite.

Tekoja ympäristön ja kestävän energiantuotannon on tehty, mutta moni on jäänyt toteutumatta. Neljä viidestä Iso-Britannian tuulipuistosta on jäänyt rakentamatta paikallisten asukkaiden vastustuksen vuoksi.

Intiasta esitellään Jeh Vadia -niminen mies, joka aikoo saada maanmiehensä lentokoneisiin. Halpalentokoneyhtiöiden perustajalla oli ehkä jaloja motiiveja, muttei ajatustakaan tekojensa laajemmista vaikutuksista. Ilmasto ei tosiaankaan kiittäisi, jos kaikki 15 miljoonaa Intian päivittäistä junamatkustajaa alkaisi käyttää lentokoneita.

Tulevaisuudesta ihmetellään, että oliko syy tuhoutumiseen se, ettemme pitäneet itseämme pelastamisen arvoisina?

Liikenne painottuu dokumentissa monin tavoin. Koskettava esimerkki on sveitsiläinen alppiopas Fernand Pareau. Hän asuu Alppien yli/läpi menevän tien varrella. Pareau kasvattaa omat perunansa, samoin saksalaiset. Mutta saksalaisten perunat kulkevat Pareaun kodin ohitse rekoissa Etelä-Italiaan pestäviksi ja muussattaviksi, ja sitten rekoissa takaisin saksalaispöytiin.

Olisi ehkä sveitsiläisiltä parempi idea kieltää rekkojen läpiajoliikenne kuin minareetit.

Dokumentin kuluessa alkaa ihmetellä ovatko nämä ihmiset oikeasti olemassa vaiko ei. Erityisesti Jeh Vadia vaikuttaa kovin fiktiiviseltä hahmolta, ja sen jälkeen muutkin haastateltavat kovin karrikoiduilta ja ihanteellisilta. Onko tämä draamaa vain?

Age of Stupid -nettisivuilta selviää, että elokuva on osa laajempaa kampanjaa jolla pyritään vaikuttamaan Kööpenhaminassa meneillään oleviin neuvotteluihin. Ymmärtääkseni haastatellut ovat ihan oikeita henkilöitä Jeh Vadiaa myöten, ainakin jos sivuja on uskominen.

Typeryyden ajalla on puolensa, etenkin paikallista tuotantoa ja jalostusta puolustaessa. Mutta hyvä dokumentti jättäisi katsojansa pohtimaan toisenlaisia asioita kuin henkilöhahmojensa olemassaoloa. Ehkä olen liian akateeminen suhtautumistavoiltani kuuluakseni dokumentin kohderyhmään.

* Age of Stupid
* Dok: Typeryyden aikakausi (Dok: Dumhetens tidevarv, ohjelma Yle Areenassa 6.1.2010 saakka, suomenkielinen tekstitys)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset