sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Sää Keski-SuomessaKun etelämmäs Suomea on loman aikana valuttu, niin viimein eilen uutisissa mainostettu kurja keli tavoitettiin. TV-Uutisiin on ilmeisen paljon katsojapalautetta tullut, koska artikuloitiin jo tarkasti: "Etelä- ja Keski-Suomessa".

Jyväskylässä asuessa kuuli Keski-Suomesta silloin tällöin nurinaa. Onhan Keski-Suomi maakunta (ruots. Mellersta Finland, en. Central Finland) kaupungin ympärillä. Alkoipa yleistyä 'keskinen Suomi' uutisten ilmaisemassa tarkoituksessa.

Kotimaisten kielten tutkimuksen Pirjo Mikkonen vihelsi pelin poikki. Hänen mukaansa ei tarvita keskistä Suomea arkikäyttöön, Keski-Suomen tarkoitus kyllä asiayhteydestä käy ilmi.

Ja oikeassa olikin. Ei mene Keski-Suomet sekaisin koko valtakunnan uutislähetyksessä, varsinkaan Etelä-Suomen rinnalla käytettynä. Ei ole Etelä-Suomen maakuntaa, joten se tarkoittaa aina eteläistä Suomea.

Vuoden alusta saattaa syntyä uusi ongelma maantieteen paikannimien oikeinkirjoituksessa. Lapin alapuolelle syntyy uusi valtion Pohjois-Suomen aluehallintoalue P-SAVI, siis entinen Oulun lääni. Sen ja muidenkin avien ja elyjen nimistä Kotus saanee pian antaa ohjeita.

Talviset kuvat joulupäivältä Pohjois-Savosta, Keski-Suomesta.

* Pirjo Mikkonen: Keski-Suomi vai keskinen Suomi?
* Aluehallintovirasto(je)n perustamistiedote
Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset